• Salariul mediu net în România ajunge la 5.268 lei în octombrie 2024, e cu 0,8% mai mare față de luna precedentă și cu 12,3% mai mare față de octombrie 2023.
  • Cele mai mari salarii medii nete sunt în sectorul IT, iar cele mai mici sunt în industria de îmbrăcăminte.
  • Câştigul salarial mediu brut este de 8.612 lei, cu 59 lei (+0,7%) mai mare decât în luna septembrie 2024

Salariul mediu net pe economie crește în octombrie la 5.268 lei, cu 0,8% mai mare faţă de luna septembrie 2024 şi cu 12,3% peste nivelul din octombrie 2023, arată datele INS publicate joi.

În raport cu inflaţia, creşterea lunară a salariului mediu este de 0,2%, iar cea anuală de 7,3%.

Câştigul salarial mediu brut este de 8.612 lei, cu 59 lei (+0,7%) mai mare decât în luna septembrie 2024.

Titlurile zilei

ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA
BNR PERSEVEREAZĂ ÎN PRUDENȚĂ

În ce domenii sunt cele mai mari salarii?

În continuare, cele mai mari salarii medii nete sunt în zona de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), cu o medie de 11.541 lei, în creştere cu 3,7% faţă de octombrie 2023, iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (3078 lei).

Pe mari ramuri economice, media din Industria Extractivă este de 7148 lei, în creştere an la an de 16,5%, cea din Industria Prelucrătoare este de 4.708 lei (+11%), iar în Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat câştigul mediu net este de 7.767 lei (+7,3%).

În Agricultură, silvicultură şi pescuit, salariul mediu net este de 4.211 lei (+6,2%), în Construcţii de 4.892 lei (+7,3%), în Comerţ şi reparaţii auto de 4.637 lei (+14,7%), în Transport şi depozitare de 5.146 lei (+10,4%), în Hoteluri şi restaurante de 3.206 lei (+23%), iar în Informaţii şi comunicaţii de 10.108 lei (+4,4%).

Salariul mediu net din Administraţie publică şi apărare este de 7.141 lei (+17%), în Învăţământ de 5.948 lei (+18%), iar în Sănătate şi asistenţă socială de 5300 lei (+17%).

De asemenea, în Intermedieri financiare şi asigurări, media din octombrie este de 7.902 lei (+11%).

Cum a evoluat salariul mediu?

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real este 251,6%, cu 0,4 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna septembrie 2024.

În luna octombrie 2024, în majoritatea activităţilor din economie nivelul câştigului salarial mediu net a crescut comparativ cu luna septembrie 2024, ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în fabricaţia calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, cu 12%, respectiv cu 10,2% în extracţia minereurilor metalifere.

Creşteri între 3,5% şi 8% au fost în extracţia cărbunelui superior şi inferior, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, fabricarea produselor din tutun, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente.

De asemenea, salariul mediu net crește cu 2-3% faţă de septembrie în fabricaţia de mobilă, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), activităţi de poştă şi de curier, alte activităţi extractive, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal (exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii), alte activităţi industriale n.c.a., tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), fabricaţia echipamentelor electrice, transporturi aeriene, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), fabricaţia articolelor de îmbrăcăminte, repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, comerţ cu ridicata şi cu amănuntul (inclusiv repararea autovehiculelor şi motocicletelor), activităţi de editare, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale).

Unde s-au înregistrat cele mai mari scăderi?

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna septembrie 2024 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările de producţie ori de încasările mai mici (în funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative scăderi s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, cu 16,2%, respectiv cu 15,8% în fabricaţia produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului. Scăderi de 2-8,5% au fost în industria metalurgică, activităţi de servicii anexe extracţiei, fabricaţia autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, transporturi pe apă, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, fabricaţia substanţelor şi a produselor chimice.

În sectorul bugetar, în luna octombrie s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în învăţământ (+3,0%, ca urmare a plăţii cu ora a cadrelor didactice), respectiv în administraţia publică (+0,8%). În sănătate şi asistenţă socială, câştigul salarial mediu net a scăzut uşor comparativ cu luna precedentă (-1,2%).