• Salariul mediu net în România ajunge la 5.645 lei/lună în decembrie 2024, cu o creștere anuală de 11,1%, iar Bucureștiul rămâne pe primul loc, cu 7.307 lei/lună, potrivit datelor INS.
  • Ialomița, Călărași și Neamț înregistrează cele mai mari creșteri salariale, de peste 20%, în timp ce Gorjul este singurul județ unde salariile scad.
  • Iași, Brașov, Sibiu, Craiova, Bihor și Alba vor continua să se dezvolte, iar investițiile în industria apărării pot aduce noi oportunități economice.

În decembrie 2024, salariul mediu net în România este de 5.645 lei pe lună, ce înregistrează o creștere anuală de 11,1%, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS).

Deși ritmul de creștere este mai lent comparativ cu anii precedenți, veniturile angajaților din diverse regiuni ale țării continuă să crească.

Bucureștiul conduce la salarii, iar Clujul și Timișul urcă în top

Capitala rămâne în topul veniturilor, cu un salariu mediu net de 7.307 lei pe lună, în creștere cu 9,7% față de decembrie 2023.

Titlurile zilei

INVESTITORII CER DEMISIA LUI MUSK DIN FUNCȚIA DE CEO A TESLA
Meta AI devine disponibil în UE
Grindeanu: România va avea anual aproximativ 250 de kilometri de autostradă
ce se alege de pib?
Guvernul prelungește ajutorul de stat pentru marii consumatori de energie
Guvernul finanțează Start-Up Nation 2025 cu 440 mil. euro

Pe locurile următoare se află județele Cluj și Timiș, considerate principalele centre economice regionale. În Cluj, salariile sunt de 6.607 lei pe lună, cu o creștere de 6,6%, iar în Timiș, veniturile cresc cu 9,9%, atingând 6.087 lei pe lună.

Salariile cresc rapid în Ialomița, Călărași și Neamț, dar scad în Gorj

Dacă Bucureștiul, Clujul și Timișul domină în continuare clasamentul salariilor, cele mai mari creșteri procentuale se înregistrează în județele Ialomița, Călărași și Neamț, unde salariile cresc cu peste 20% într-un singur an. Pe de altă parte, Gorjul este singurul județ din țară unde salariile scad.

Care sunt perspectivele economice?

Se estimează că județele Iași, Brașov, Sibiu, Craiova, Bihor și Alba continuă să se dezvolte și să atragă investiții.

România acordă o atenție sporită industriei apărării, ceea ce aduce oportunități de reconversie industrială și investiții greenfield în acest sector.