• Salariaţii Institutului Naţional de Statistică protestează faţă de salarizarea „discriminatorie”.
  • La aceste acţiuni vor participa salariaţii sediului central şi ai Direcţiilor Teritoriale de Statistică din alte județe.
  • Salariaţii, reprezentaţi de către sindicat, solicită asumarea de către conducerea INS a incapacităţii de a gestiona problemele apărute în ultimii ani.

Salariaţii Institutului Naţional de Statistică organizează un protest de amploare în Capitală, dar şi la Direcţiile Teritoriale de Statistică din mai multe judeţe, cerând eliminarea discrepanţelor salariale.

Sindicatul din Institutul Naţional de Statistică Bucureşti – SINSB, membru al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie, organizează joi, conform calendarului de proteste stabilit, pichetarea sediului Parlamentului României începând cu ora 10.00 şi a sediului Institutului Naţional de Statistică Bucureşti (INS) începând cu ora 11.45.

La aceste acţiuni vor participa salariaţii sediului central şi ai Direcţiilor Teritoriale de Statistică din Bucureşti, Alba, Arad, Bacău, Brăila, Braşov, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Iaşi, Mehedinţi, Mureş, Prahova, Sibiu, Teleorman, Timiş şi Vâlcea.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

„Ca urmare a situaţiei salariale discriminatorii la care sunt supuşi angajaţii Institutului Naţional de Statistică de o lungă perioadă de timp, trataţi ca o categorie inferioară de funcţionari publici şi ca urmare a nepăsării totale a factorilor decidenţi faţă de numeroasele notificări, adrese şi acţiuni de protest, solicităm de urgenţă: aplicarea Memorandumului asumat de Guvernul României în data de 13 iulie 2022 cu tema „Soluţionarea problemelor de salarizare existente la nivelul Institutului Naţional de Statistică şi al Direcţiilor Regionale şi Judeţene de Statistică”; stoparea discriminărilor salariale la care sunt supuşi angajaţii Institutului Naţional de Statistică din sediul central şi din direcţiile teritoriale de statistică; uniformizarea grilei de salarizare din sediul central şi din direcţiile teritoriale de statistică”, transmit sindicaliştii.

Sindicatul din Institutul Naţional de Statistică Bucureşti notifică Guvernul României că va declanşa procedurile de întrerupere a activităţii, demers cu implicaţii majore în punerea în aplicare a măsurilor economice şi sociale ale Guvernului sau respectarea termenelor de transmitere a datelor către Eurostat şi alte organisme internaţionale.

De asemenea, salariaţii, reprezentaţi de către sindicat, solicită asumarea de către conducerea INS a incapacităţii de a gestiona problemele apărute în ultimii ani.

„Toate strategiile şi politicile decizionale sunt elaborate şi fundamentate pe baza analizelor datelor statistice, iar măsurarea rezultatelor implementării acestora la nivel macroeconomic nu se poate face fără să se utilizeze ansamblul de indicatori produşi de statistica oficială şi toate acestea pot fi realizate doar cu ajutorul celei mai importante resurse a instituţiei şi anume resursa umană. Ar fi regretabil să se ajungă la încetarea activităţii ca urmare a ignorării continue de către factorii decidenţi a numeroaselor solicitări ale salariaţilor INS, fapt ce ar duce la încetarea furnizării de date atât pe plan intern cât şi extern (Eurostat). Sindicatul din Institutul Naţional de Statistică Bucureşti a căutat şi va căuta întotdeauna calea dialogului pentru respectarea drepturilor şi stoparea discriminărilor salariaţilor din INS”, potrivit unui comunicat asumat de sindicat.