Rușii fug de mobilizare: „Nu îl voi lăsa pe Putin să mă transforme într-un ucigaş”

​La câteva ore după ce Vladimir Putin a anunţat o mobilizare militară parţială, în urma căreia 300.000 de oameni ar putea fi chemaţi la luptă, Oleg, un sergent rus aflat în rezervă, a primit în cutia poştală ordinul prin care i se cerea să se prezinte la centrul local de recrutare din Kazan, capitala republicii ruseşti Tatarstan, scrie The Guardian.

El a declarat că va fugi din ţară, deşi soţia sa este însărcinată şi va rata astfel naşterea copilului său, dar nu îl va lăsa pe Putin să îl transforme într-un ”ucigaş” relatează The Guardian.
Şi-a împachetat rapid toate bunurile şi a rezervat un bilet doar dus către Orenburg, un oraş din sudul Rusiei, aproape de graniţa cu Kazahstanul. ”Voi trece granița cu maşina în seara asta”, a mărturisit tânărul într-un interviu telefonic, joi, de la aeroportul din Orenburg. ”Nu am idee când voi pune din nou piciorul în Rusia”, a adăugat el, referindu-se la pedeapsa cu închisoarea pe care bărbaţii ruşi o riscă pentru că fug de mobilizare.

Deși Kremlinul spune că rapoartele privind fuga bărbaţilor în vârstă de luptă sunt exagerate, la graniţa cu Georgia s-au format cozi kilometrice de vehicule care includ bărbaţi care încearcă să scape de război, scrie BBC.

Un bărbat, care nu a dorit să i se dea numele, a declarat pentru BBC că şi-a luat paşaportul şi s-a îndreptat spre graniţă, fără să împacheteze nimic altceva, imediat după anunţul preşedintelui’ Putin, pentru că se încadrează în grupul care ar putea fi trimis la război.

Unii martori au estimat că coada de maşini de la punctul de control din Upper Lars avea o lungime de aproximativ 5 km, în timp ce un alt grup a declarat că a fost nevoie de şapte ore pentru a trece graniţa.