Rusia se face direct vinovată de crearea unei crize a securităţii alimentare şi de creşterea preţurilor pentru energie, din cauza războiului declanşat în Ucraina. La problemele cauzate de Rusia, se adaugă şi influenţa Chinei, sunt de părere economiştii de la Peterson Institute for International Economics.

În vara lui 2021, autorităţile chineze au dat ordin marilor companii să oprească exporturile de îngrăşăminte „pentru a asigura stabilitatea şi aprovizionarea pieţei interne”. Toate aceste restricţii au dus la explozii de preţuri în alte colţuri ale lumii, de pe urma cărora au beneficiat doar chinezii. Preţul fertilizatorilor din întreaga lume a început să crească în 2021 pe fondul unei cereri ridicate şi a unor preţuri pentru energie aflate în continuă creştere.

Am discutat subiectul cu Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale.

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA

“În pregătirea discuției cu dumneavoastră mă uitam la afectarea, în primul rând, a Africii de Vest și a Africii subsahariene, Nigeria, 200 de milioane de oameni și toate țările acelea sărace care iau în piept prețul mai mare al cerealelor, dar în principal și al îngrășămintelor. Și ei de unde credeți că ajung acum să cumpere? Din Canada, la prețuri de 250%, adică de 3,5 ori mai mare este prețul potasiului, de exemplu.

Studiind, am văzut că ele nu sunt sub embargo rusesc. Belarusul și Rusia produc foarte multă potasă și nu sunt sub embargo. Și, totuși, toată lumea își caută alternative la așa ceva pentru că datorită îngrășămintelor, 50% din populația lumii care suferea de foame nu mai suferea până mai alaltăieri, iar yield-ul/randamentul agriculturii a crescut și el cu 50%. Fără acestea, va fi complicată ecuația asta.”, a declarat Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale.