În primele 100 de zile de după invadarea Ucrainei din 24 februarie, veniturile Rusiei din exporturile de combustibili fosili au crescut la 93 de miliarde de euro, echivalentul a 97 de miliarde de dolari, arată un raport al Centrului de Cercetare pentru Energie și Aer Curat.

Confrom raportului, China a fost cel mai mare importator, cumpărând combustibili fosili în valoare de peste 13 miliarde de dolari în acea perioadă, urmată de Germania, cu aproximativ 12,6 miliarde de dolari.

În primele 100 de zile de la începerea războiului din Ucraina, Franța a fost cel mai mare importator de gaz natural lichefiat rusesc, iar Germania a cumpărat cea mai mare cantitate de gaz rusesc transportat prin conducte. China a importat cel mai mult petrol din Rusia, iar Japonia a importat cel mai mult cărbune, scrie The Washington Post.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

De la începerea războiului ruso-ucrainean, guvernele occidentale au încercat să facă presiuni asupra Moscovei prin diverse sancțiuni, iar țările europene s-au străduit să găsească alternativă la energia rusă. Rezultatul acestor încercări a fost vizibil în măsura în care volumul exporturilor de combustibil ale Rusiei a scăzut cu 15% în luna mai, comparativ cu perioada de dinaintea invaziei.

Cu toate acestea, prețurile combustibililor au crescut datorită cererii globale ridicate, ceea ce a făcut ca banii din exporturi să intre în conturile Moscovei aducând un profit remarcabil pe măsură ce prețurile de export ale Rusiei au fost în medie cu 60% mai mari decât anul trecut, prezicează The Washington Post.

În țări precum Franța, India, China, Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, primele 100 de zile de război au marcat creșterea importului de combustibil rusesc, prezintă raportul CREA.

Franța, Belgia și Țările de Jos au beneficiat de pe urma achiziției de gaze naturale lichefiate și țiței, achizițiile fiind făcute în afara contractelor preexistente, „reprezentând o decizie activă de cumpărare”, potrivit raportului.
După săptămâni de negocieri, Uniunea Europeană a ajuns la un acord la sfârșitul lunii trecute pentru a elimina treptat petrolul rusesc, exceptând livrările prin conducte. Dovezile tot mai mari ale crimelor de război au determinat blocul celor 27 de națiuni să anunțe eliminarea treptată a cărbunelui rusesc și să dezbată embargoul petrolului.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că acordul de a pune capăt livrărilor pe mare va acoperi mai mult de două treimi din importurile de petrol din Rusia, întrerupând „o sursă uriașă de finanțare” pentru „mașina de război” rusă. Stoparea livrărilor de petrol rusesc pe mare se dorește a fi realizată în decursul urmatoarelor luni, precizează The Post.

Pe măsură ce războiul din Ucraina evoluează, Europa resimte inflația din ce în ce mai mult. Washington Post a raportat că președintele rus Vladimir Putin încearcă să folosească presiunea economică, cum ar fi blocarea exporturilor de cereale ucrainene, pentru a stopa sprijinul occidental acordat Kievului. Kremlinul speră ca Occidentul să-și piardă concentrarea în încercarea de a contracara invazia pe măsură ce costurile globale ale energiei cresc, a raportat The Post.

Directorul american de informații naționale, Avril Haines le-a spus senatorilor luna trecută că Putin este pregătit pentru un conflict prelungit și „contează probabil pe hotărârea SUA și a UE de a slăbi pe măsură ce penuria alimentară, inflația și deficitul de energie se înrăutățesc. ”