Mișcări atipice ale României, pe fondul crizei energetice. Într-un moment în care prețul gazului este la maxime istorice, iar noi suntem la un minim al producției interne, exportăm aproape 1 mld. de metri cubi de gaze. Transformat în bani – 250 de milioane de euro. O sumă de 15 ori mai mare decât cea încasată de România din vânzarea de gaze în 2020, când am exportat o cantitate de 5 ori mai mică, arată datele INS.

Unele surse din piață spun că o posibilă explicație ar putea fi legată de Gas Release Program, lansat în 2020, prin care marii producători sunt obligați să scoată 40% din cantităţile extrase anual pe platforme centralizate astfel încât să se creeze lichiditate în piaţă. Dar inițiativa pare că s-a întors împotriva pieței, cantităţi importante de gaze au fost exportate, iar de aici a rezultat o lipsă de ofertă la nivelul pieţei, scrie ZF.

Unele cantităţi s-ar fi întors în piaţă, dar la preţuri mai mari. Importurile de gaze ale României erau în prima lună din 2022 cu 50% mai mari față de perioada similară a anului trecut. Iar prețul era de patru ori mai mare, arată datele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Am discutat despre acest subiect cu Daniel Pintilie, expert în energie.

“Se numește economie de piață. Se numește piață de energie și piață de gaze. Așa funcționează, deși aparent poate părea ciudat să exporți energie și gaze când tu ai nevoie la tine în țară. Regulile pieței funcționează în așa fel încât, atunci când este un preț mai bun în afara țării, furnizorii sunt tentați, firesc, să-și exporte gazele și să obțină un câștig mai mare.”, a declarat Daniel Pintilie, expert în energie.