România este ţara cu cea mai abruptă majorare a importurilor de gaz rusesc în primele şase luni. Cantităţile au crescut de 3,6 ori, susţine Ziarul Financiar care mai arată că Gazprom se apropie de maximul istoric cu exporturile internaţionale.

De la începutul anului, preţul gazului s-a dublat, în contextul în care Europa se confruntă cu un deficit major la nivelul ofertei. În România, importurile de gaz rusesc au explodat.

„În ianuarie-iunie, Gazprom a produs 260,8 miliarde de metri cubi, cu 18% mai mult decât perioada similară a anului trecut, potrivit datelor preliminare. Exporturile au ajuns la 99,9 miliarde de metri cubi, aproape de recordul istoric al perioadei, de 101,2 mld. metri cubi. Creşterea faţă de perioada similară a anului trecut este de 25,7%”, se arată pe site-ul Gazprom Export, braţul de livrări externe al colosului Gazprom.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

România este, după primele şase luni, campioană la ritmul de creştere al importurilor de la Gazprom, se arată în sursa menţionată.

„Livrările companiei au crescut mai ales în Turcia (209,3%), Germania (43,3%), Italia (14,1%), Franţa (15,1%), România (264%), Polonia (18,6%), Bulgaria (42,6%), Serbia (103%) şi Grecia (24%). Exporturile către China prin gazoductul Puterea Siberiei sunt de asemenea în creştere”, anunţă Gazprom Export.

În cazul României, şi nu numai, iarna friguroasă, primăvara neobişnuit de rece şi redresarea economiei sunt factorii care au ridicat cererea de gaze cu 9% în primele cinci luni ale anului. Vestea mai puţin bună este că avansul a fost susţinut prin creşterea cu 24% a importurilor de gaz rusesc, care a ajuns din nou la o pondere de peste 20% din consumul naţional.

Mai mult, preţul spot al gazului pentru azi ajunsese la Bursa CEGH de la Viena la 37,5 euro pe MWh, în creştere masivă faţă de nivelul de 17 euro pe MWh de la începutul anului.

„Preţurile gazelor au atins un maxim istoric, în condiţiile în care Europa se confruntă cu un deficit acut la nivelul ofertei”, scriau recent jurnaliştii de la Bloomberg.

„Rusia livrează de asemenea mai puţin via Ucraina, o rută cheie de tranzit către Europa, iar ucrainenii susţin că astfel de acţiuni scumpesc gazele şi echivalează cu un şantaj”, mai preciza sursa menţionată.

Totodată, şeful operatorului sistemului de transport de gaze din Ucraina a declarat că după părerea sa gigantul rus Gazprom restrânge în mod intenţionat livrările de gaze către Europa în încercarea de a forţa aprobarea controversatului gazoduct Nord Stream 2 către Germania, notează Financial Times.