• Producţia industrială din Româniaşi din Germania rămân pe minus în iulie.
  • Producţia industrială din România înregistrează un declin de 4,3% de la an la an.
  • Industria germană scade cu 5,5% de la an la an.

În contextul economic actual, piața comercială a României și a Germaniei, doi parteneri importanți, trec prin perioade dificile. Schimburile comerciale dintre cele două țări înregistrează scăderi semnificative în primele 7 luni ale anului 2023, conform datelor publicate de Ziarul Financiar, bazate pe informații de la Institutul Național de Statistică.

În ciuda unor reveniri ale „sentimentelor” managerilor din industriile din România şi Germania, realitatea din teren nu dă semne de revenire: producţia industrială atât din România, cât şi din Germania rămân pe minus în iulie. Producţia industrială din România înregistrează un minus de 4,3% de la an la an, conform datelor Eurostat. În acelaşi timp, industria germană scade cu 5,5%.

Germania şi România sunt ţări puternic industrializate ale Uniunii Europene şi mai ales o scădere din industria germană trimite unde de şoc în toată Europa. Nu mai puţin de un sfert din schimburile comerciale ale României se realizează cu Germania, iar majoritatea acestor schimburi sunt, de fapt, produse industriale.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Industria României este în recesiune practic de şase ani, pentru că are o creştere statistică în 2021, de la prăbuşirea din 2020 din cauza blocajelor din pandemie. Industria României face circa 20-25% din economie, în funcţie de evoluţia sectorului din anul respectiv.

Scăderea schimburilor comerciale dintre România și Germania subliniază necesitatea de a identifica și adresa provocările specifice care afectează relațiile economice dintre cele două țări. Evoluțiile pot oferi oportunități pentru diversificarea parteneriatelor comerciale și pentru creșterea competitivității produselor românești pe piețele internaționale.