• România nu îndeplineşte condiţiile pentru adoptarea monedei euro
  • Concluzia este prezentată în Raportul de convergenţă din 2022
  • Croaţia este pregătită să adopte moneda euro la 1 ianuarie 2023

România nu îndeplinește condițiile pentru adoptarea monedei euro. Este concluzia Comisiei Europene, după ce a evaluat compatibilitatea juridică și îndeplinirea criteriilor de convergență.

România nu îndeplineşte criteriul de stabilitate a preţurilor, pe cel al finanţelelor publice, nici criteriul cursului de schimb şi nici criteriul de convergenţă a ratelor dobânzii pe termen lung.

Alții și-au făcut temele. Doar Croaţia şi Suedia îndeplinesc criteriul referitor la stabilitatea preţurilor, Bulgaria şi Croaţia îndeplinesc criteriul cursului de schimb. Bulgaria, Republica Cehă, Croaţia şi Suedia îndeplinesc criteriul ratelor dobânzilor pe termen lung, iar toate statele membre îndeplinesc criteriul privind finanţele publice, cu excepţia României, care este singurul stat membru care face obiectul unei proceduri de deficit excesiv.

Titlurile zilei

ce urmează pentru sectorul energetic?
Dunărea va rămâne „autostrada“ cerealelor
Norofert semnează un contract de 9,4 mil. lei pentru îngrășăminte white-label
Apple produce 20% din iPhone-uri în India
barna: tarifele SUA creează o criză fără precedent
Electronicele esențiale sunt scutite de noile tarife Trump

Am discutat subiectul cu Florin Andrei, macroeconomist.

“Avem o problemă cu politica fiscală. Nu este neapărat o greșeală de acum, e o greșeală mai veche. Greșeala pe care noi o facem este că de fiecare dată cheltuim mai mult decât avem. Adică avem un deficit bugetar destul de mare. E drept că în pandemie și post-pandemie, economia a avut nevoie de ajutor, de aceea deficitul a crescut. Dar, dacă ne uităm și în trecut, în anii 2019 și 2018, nu putem spune că îndeplineam acest criteriu al deficitului.”, a povestit Florin Andrei, macroeconomist.