UE vrea să blocheze sursele de finanțare ale Rusiei, dar nu renunță în același timp la plafonarea prețului gazelor rusești. Un document obținut de The Guardian arată că prețul gazelor, indiferent de proveniență, nu va fi plafonat.

În schimb, companiile petroliere și producătoare de gaze vor plăti o taxă de solidaritate în urma profiturilor mari realizate anul acesta. România este printre țările care susține plafonarea prețului la gaze, dar măsura are șanse mici să fie adoptată. State ca Ungaria, Austria sau Slovacia se opun.

Am discutat subiectul cu Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA

“Eu cred că ar fi trebuit în primul rând să ni se explice ce se urmărește cu această măsură. Dumneavoastră vă este clar, mie nu-mi este clar. Se dorește o pedepsire a Rusiei pentru crimele pe care le fac în Ucraina? Este o modalitate a noastră de a decupla prețul la gaze, prețul la energie electrică? Piața de energie electrică fiind profund afectată de ceea ce se întâmplă cu gazul. Trebuie să înțelegem foarte bine care este cauza sau ce a generat această propunere.”, a declarat Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei.