• Fini: Să ai o creştere în euro a PIB de 61% în 5 ani e remarcabil.
  • România se află pe locul 18 în UE la PIB/capita, raportat la PPP.
  • România are un PIB/capita de 79% din media UE.
  • România e peste Grecia, Croaţia, Ungaria, Slovacia sau Bulgaria.
  • România e la egalitate cu Polonia şi Estonia.

Să ai o creştere în euro a PIB de 61% în cinci ani este un lucru remarcabil, spune Cristian Hostiuc, director editorial la Ziarul Financiar.

La finalul lunii martie, Eurostat prezintă raportul legat de evoluţia ţărilor membre ale UE în funcţie de indicatorul PIB per capiță, exprimat în paritatea puterii de cumpărare. România se află pe locul 18 în UE, cu un PIB per capita de 79% din media UE, faţă de 78% din media UE în 2023.

Când am intrat în Uniunea Europeană, în 2007, eram la jumătate faţă de media Uniunii Europene, spune Cristian Hostiuc. România este peste Grecia, Croaţia, Ungaria, Slovacia sau Bulgaria şi se află la egalitate cu Polonia şi Estonia, considerată cea mai digitalizată ţară a Europei.

Titlurile zilei

GOOGLE ARE VENITURI DE 90,2 MLD. $ ÎN T1
CUM SE MIȘCĂ BVB?
NE VOM ÎMPRUMUTA EXTERN DUPĂ ALEGERI?
RETAILERUL E AFECTAT DE INCERTITUDINE
CUI ÎI APARȚINE VIITORUL?
BANII CÂȘTIGĂ TEREN

Ce spune Cristian Hostiuc, director-editorial, ZF, pentru Aleph Business?

Poate creşterea puterii de cumpărare, din punct de vedere statistic, să-i readucă în ţară pe românii care sunt în străinătate? Cum ai spus și tu, deşi multă lume nu crede, preţurile în România sunt mici, sub media UE, într-un coş de consum mai amplu care include alimentele, serviciile, transportul, preţul apartamentelor etc.

„Asta este o întrebare fundamentală pentru România, cel puțin pentru următorul deceniu. Noi am avut o creștere, după intrarea în Uniunea Europeană și mai ales în ultimii 10 ani, am avut o creștere economică remarcabilă, iar pe fondul stabilității cursului valutar leu-euro putem să raportăm și niște date statistice super remarcabile. Această creștere economică nu înseamnă dezvoltare economică și mulți se uită la acest lucru. Mulți vor să vadă în România cum este în Occident, adică sistem de educație, transport, infrastructură, sănătate, ceea ce încă nu este.

Dacă reușim să avem progrese în următorul deceniu și în aceste domenii, dacă vom reuși să menținem ritmul de creștere economică, dacă vom menține această stabilitate a cursului valutar leu-euro, cred că în următorul deceniu ar putea să-i întoarcem pe o parte dintre români care lucrează în afară, să-i întoarcem în țară. Sunt mulți români care lucrează în Italia, în Spania cu 1200-1300 de euro, 1400 de euro, 1500 de euro net, dar nu rămân mai cu nimica dacă te uiți și la costurile care sunt acolo. Poate nu vor putea să primească în țară chiar din prima 1500 de euro, dar dacă primească 1000-1200 de euro, s-ar putea să se întoarce în România”, spune Fini.

Cum ajunge România la un PIB/capita peste media UE? La finalul lunii martie, suntem la 79% din media UE, faţă de 78% din media UE în 2023.

„Păi, noi ar trebui să avem un ritm de creștere de peste 5%, creștere economică peste 5% pe an, să menținem această stabilitate incredibilă a cursului valutar leu-euro și să nu avem crize. Adică să nu ne explodeze în față criza deficitului bugetar, să reușim să luăm toți banii europeni care sunt pe masă și să mai luăm și niște investiții străine. Și s-ar putea în 10 ani de zile să fim la aceeași paritate”, adaugă Fini.