România are, de la finalul anului trecut – începutul lui 2022, 3,9 mld. de euro din PNRR. Bani care stau în conturile BNR și din care nu a cheltuit niciun euro. Asta pentru că niciun contract de finanțare nu a fost semnat până acum. Proiectele de investiții sunt depuse fie de entități publice, fie de companii private și sunt analizate de ministerul de care aparțin.
Advertisment
Accesarea celor 29 de miliarde de euro din PNRR ar fi o ancoră economică pentru o ţară care, cu un deficit bugetar de 60-70 de miliarde de lei/an, nu poate susţine investiţii majore, scrie ZF.
Planul cuprinde 215 reforme și 292 de investiții, care trebuie realizate până la final de 2026. În afară de cele 3,9 mld. de euro, care sunt deja în conturile Trezoreriei, așteptăm prima plată pentru granturi şi împrumuturi din PNRR, aferentă cererii făcute de Ministerul Proiectelor şi Investiţiilor Europene în luna mai.
Titlurile zilei
Suntem în întârziere, dar putem recupera timpul pierdut? Am discutat subiectul cu Cosmin Drăgoi, expert în fonduri europene.
“Din păcate, lucrurile au pornit rău de la început. Întreg programul a avut un start defectuos. Ne aducem aminte că am început discuțiile despre PNRR în 2020 și un program care ar trebui să ne scoată din criză ar fi trebuit lansat mult mai repede, nu în doi ani de zile – aici cauza este și la Comisia Europeană, cât și la Guvernul nostru pentru că lucrurile puteau și mișcate mai rapid din ambele părți.
În situația de acum, avem o întârziere majoră în lansare și, evident, în absorbție. Avem abia câteva axe lansate și proiecte depuse.”, a povestit Cosmin Drăgoi, expert în fonduri europene.