- România atrage în 2023 investiții străine directe de 6,74 miliarde euro, o scădere față de recordul de 10 miliarde euro din anul precedent.
- Din suma totală 6,99 de euro, participații la capitalurile proprii ale întreprinderilor ISD.
- Soldul total al investițiilor străine directe ajunge la 118,2 miliarde euro, iar veniturile din participații se situează la 10,76 miliarde euro.
România atrage în 2023 investitii străine directe de 6,74 miliarde euro, față de valoarea record de 10 miliarde euro din anul precedent, arată statisticile realizate de BNR împreună cu INS.
Advertisment
Din suma totală, 6,99 miliarde euro reprezintă participaţii la capitalurile proprii (nivel rezultat prin însumarea aportului la capitalurile proprii ale întreprinderilor ISD, în valoare de 2,07 miliarde euro, cu profitul reinvestit în întreprinderile ISD în valoare de 4,92 miliarde euro).
În acelaşi timp, instrumentele de natura datoriei în relaţia cu investitorii străini direcţi şi cu societăţile din cadrul grupului acestora, determinate prin diferenţa dintre datorii (1 096 milioane euro) şi creanţe (1 344 milioane euro), au un impact negativ de -248 milioane euro.
Titlurile zilei
În consecință, la finele anului trecut soldul ISD se ridica la 118,2 miliarde euro, din care 84,7 miliarde euro capitaluri proprii, inclusiv profitul reinvestit (71,7% din total sold ISD). Restul de 33,4 miliarde euro reprezentă instrumente de natura datoriei în relaţia cu investitorii străini direcţi şi cu societăţile din cadrul grupului acestora (28,3%).
Companiile cu acționariat străin obțin venituri din investitii în valoare de 11,86 miliare euro.
Potrivit BNR, veniturile din participaţii la capital sunt la 10,76 miliarde euro
Potrivit BNR, veniturile din participaţii la capital sunt la 10,76 miliarde euro. Sunt determinate ca diferenţă între profiturile după impozitare ce revin învestitorilor străini, în valoare de 14,35 miliarde euro din totalul profiturilor obţinute de întreprinderile ISD şi pierderile ce revin acestora, în valoare de 3,59 miliarde euro, din totalul pierderilor înregistrate de întreprinderile ISD în anul 2023.
În plus, veniturile nete din dobânzi au totalizat 1,1 miliarde euro, calculate ca diferenţă între dobânzile primite de către investitorii străini direcţi pentru creditele acordate întreprinderilor deţinute în România şi dobânzile plătite de către aceştia pentru creditele primite de la aceste întreprinderi, atât direct, cât şi prin alte companii nerezidente din cadrul grupului.
Banca Natională subliniază că în cursul anului 2024 a realizat o revizuire a statisticilor ISD aferente anilor 2021 şi 2022, în cadrul reviziei benchmark ce se realizează coordonat la nivelul Uniunii Europene la fiecare cinci ani.