Avem execuția bugetului general consolidat pentru primul semestru din 2022. Deficit de 23,51 miliarde de lei. Sau 1,71% din PIB. În creștere față de cel de 1,57% după primele cinci luni, dar mai mic față de cel de 2,86%, de la prima jumătate a anului trecut.

Veniturile bugetare au fost de 216,70 mld. lei în primul semestru din 2022, cu 22,9% peste nivelul încasat în aceeași perioadă a anului trecut. Dar și cheltuielile bugetare au crescut, cu 14,3%.

Din sfera cheltuielilor, ne atrag atenția cele cu dobânzile, în creștere cu aproape 50% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Am discutat subiectul cu Bogdan Glăvan, profesor de economie.

“Bugetul statului arată binișor. Și arată binișor pentru că statul a avut grijă să colecteze mulți bani de la contribuabili. A făcut acest lucru prin inflație. Prețurile crescând, în special prețurile la produse energetice oferite, așa cum știm, de companii de stat în general, au permis statului să colecteze prin TVA, prin impozite speciale, prin dividendele pe care le-a luat de la aceste companii, foarte multe miliarde și, astfel, veniturile bugetare au crescut cu 23% față de anul trecut. Aceștia, să nu uităm, sunt bani pe care noi, cetățenii, îi plătim.”, a declarat Bogdan Glăvan, profesor de economie.