Reprezentanţii Consiliul Investitorilor Străini (FIC) consideră că pentru a creşte atractivitatea pieţei locale autorităţile ar trebui să lucreze la o serie de măsuri care să vizeze în principal stabilitatea, predictibilitatea, transparenţa şi claritatea cadrului legislativ.

În plus, sunt necesare soluţii viabile şi sustenabile pentru criza energiei care să susţină toţi actorii şi să reducă presiunea costurilor, stabilitatea mediului fiscal, dar şi reducerea birocraţiei şi stimularea digitalizării, sunt concluziile unei analize a asociaţiei, care a luat în calcul rezultatele celei mai recente ediţii a Business Sentiment Index
(BSI) desfăşurat în luna septembrie 2022.

Potrivit acesteia, mediul de afaceri afişează o abordare mai precaută în ceea ce priveşte investiţiile noi comparativ cu ediţia de anul trecut când BSI a înregistrat un nivel maxim al apetitului investiţional (din 2014), rezultate care au fost surprinse în raportul BNR publicat la finalul lunii septembrie şi care evidenţiază nivelul de 8,9 miliarde euro investiţii străine directe în 2021, a doua cea mai mare valoare a acestui indicator după cea din 2008.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Planurile de investiţii ale companiilor FIC au fost afectate de crizele actuale, însă o parte importantă dintre respondenţi au declarat că plănuiesc să continue să investească (36,9%) şi au planuri să extindă forţa de muncă (35,1%) în următoarele 12 luni. Cu toate acestea, numărul celor care se vor abţine de la noi investiţii
(35,1%) a crescut considerabil comparativ cu ediţia din martie a aceluiaşi index (10%).

În ceea ce priveşte percepţia legată de aşteptările de creştere a afacerilor (atât pe piaţa internă, cât şi pe cea de export), 54% dintre respondenţi prevăd o evoluţie pozitivă pentru anul următor şi 61,4% preconizează creşterea veniturilor.

România continuă să obţină un scor slab la infrastructură (58%), birocraţie (72%) şi transparenţă şi consecvenţă în aplicarea politicilor (76%), rămânând în această privinţă necompetitivă în perspectiva investitorilor. Mediul legislativ este considerat de majoritatea respondenţilor a fi mai puţin previzibil (64,9%).

De asemenea, atractivitatea pieţei din România rămâne scăzută în percepţia investitorilor, cu un scor mai mic decât ediţiile precedente (29,9 % faţă de 47,5 % în martie 2022).

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) reuneşte aproximativ 120 dintre cele mai mari companii din ţară cu o cifră de afaceri cumulată care reprezintă o cincime din produsul intern brut şi care au o contribuţie semnificativă la bugetul de stat.