Cu prețul gazelor naturale la un nivel record de 200 de euro/MWh, Italia anunță că nu va mai utiliza prețul european de referință la gaze, care este stabilit la hub-ul Title Transfer Facility din Amsterdam. Facturile vor fi calculate în continuare în funcție de prețul prevăzut în contractele de gaze din Italia, spune Autoritatea de reglementare în energie din Italia, conform Bloomberg.

Confruntate cu cea mai adâncă criză energetică din ultimele decenii, statele Uniunii Europene nu acționează unitar, ci în funcție de sursele alternative pe care le găsesc pentru înlocuirea livrărilor rusești.

Recent, România, alături de Spania și Grecia, au cerut decuplarea prețurilor la energia electrică de prețul gazelor.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Cât de eficientă este strategia pentru calmarea prețurilor? Am discutat subiectul cu Dumitru Chisăliță, președinte al Asociației Energia Inteligentă.

“Ar fi bună o abordare unitară, doar că vedem că, din păcate, multe lucruri care ar trebui să fie făcute unitar la nivelul Europei nu se fac. Ca atare, cred că și această abordare va rămâne doar o dorință și nu se va concretiza într-o abordare unitară așa cum ar fi ideal. Pe de altă parte, trebuie să înțelegem că sunt și foarte multe țări care exportă diverse produse în Europa, inclusiv Rusia, care nu acceptă să discute decât individual cu fiecare țară, tocmai pentru a-și maximiza profitul.”, a declarat Dumitru Chisăliță, președinte al Asociației Energia Inteligentă.