• Piața financiară reacționează la poziționarea neașteptată a candidatului independent Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale.
  • Randamentele obligațiunilor de stat pe 10 ani cresc, ceea ce semnalează costuri mai mari de finanțare.
  • BVB deschide în scădere, pierdere de 1,6% în primele 15 minute.

Piața financiară din România reacționează la contextul politic actual, înregistrează o scădere la începutul ședinței de tranzacționare. Bursa de Valori București (BVB) deschide ziua cu o scădere a indicelui BET de 1,6%, indicând îngrijorări legate de perspectivele economice și de politica fiscală.

Care sunt perspectivele pieței financiare?

Această evoluție afectează în special companiile din sectoarele bancar și energetic, unde se observă volume mai mari de vânzări. Investitorii par să fie prudenți, așteptând clarificări cu privire la direcțiile economice și financiare ale țării.

În paralel, randamentele obligațiunilor de stat pe 10 ani cresc, ceea ce semnalează costuri mai mari de finanțare pentru România, potrivit datelor agregate de ZF. Acest indicator reflectă o percepție crescută a riscului din partea investitorilor

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Cursul leu-euro rămâne însă stabil, fără fluctuații, oferind un punct de echilibru într-un peisaj financiar marcat de volatilitate.

Reacția investitorilor este una neașteptată în urma anunțării rezultatelor alegerilor. Având în vedere că niciun sondaj de opinie nu îl plasa pe Călin Georgescu pe prima poziție, nici măcar în top cinci. Investitorii par pregătiți să sancționeze emitenții, conform unei analize publicate de Financial Times, care îl descrie pe Călin Georgescu drept un candidat pro-rus, de extremă dreapta.