• Rezervele valutare la BNR au crescut în septembrie cu 5,3 mld euro, la un total de 59,23 mld euro.
  • Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone.
  • În total, rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 30 septembrie 2023 au fost de 65,11 miliarde euro.

Rezervele valutare la BNR au crescut în luna septembrie cu 5,3 miliarde euro, la un total de 59,23 miliarde euro, după ce România a primit o tranşă din PNRR şi, în plus, au intrat sume rezultate din emisiunile de euroobligaţiuni ale Ministerului Finanţelor.

Astfel, în cursul lunii septembrie, în rezervele de la BNR au intrat 7,32 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor (inclusiv sumele rezultate din emisiunile unor euroobligaţiuni ale Ministerului Finanţelor în valoare nominală totală de 3,25 mld. Euro, precum şi o tranşă din împrumutul acordat de Comisia Europeană în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă -PNRR- în sumă de aproximativ 2,7 mld. euro) şi din alimentarea contului Comisiei Europene şi altele.

În acelaşi timp, din rezerve au ieşit 1,99 miliarde euro reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 5,87 miliarde euro.

În total, rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 30 septembrie 2023 au fost de 65,11 miliarde euro, faţă de 59,85 miliarde euro la 31 august 2023.

Plăţile scadente în luna octombrie 2023 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor, însumează circa 229 milioane euro, scrie Ziarul Financiar.