Economia germană a crescut în trimestrul al treilea cu puţin mai mult decât sugerau cifrele preliminare, datorită cheltuielilor de consum, ceea ce sporeşte semnele că recesiunea care se apropie nu va lovi atât de puternic,scrie Reuters.

Cea mai mare economie a Europei a crescut cu 0,4% faţă de trimestrul precedent ul şi cu 1,3% faţă de T3 2021, a anunţat vineri biroul federal de statistică.

Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o creştere a economiei de 0,3% în precedentele trei luni şi de 1,2% pe an.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Cheltuielile gospodăriilor au fost principalul motiv al creşterii, în condiţiile în care consumatorii au călătorit şi au ieşit mai mult în oraş după ce aproape toate restricţiile legate de pandemie au fost ridicate.

În rândul comercianţilor cu amănuntul s-a înregistrat o scădere notabilă a pesimismului în ceea ce priveşte lunile următoare, a constatat institutul economic Ifo, iar comercianţii germani au raportat că problemele de aprovizionare s-au atenuat uşor în noiembrie faţă de luna precedentă.

Un sondaj al institutului GfK privind sentimentul consumatorilor a constatat că măsurile guvernamentale de reducere a consumului de energie au ajutat la stabilizarea moralului la începutul lunii decembrie, iar temerile legate de creşterea prea accentuată a preţurilor la energie au slăbit într-o oarecare măsură.

Cu toate acestea, indicele se află încă aproape de nivelurile minime istorice, a declarat economistul-şef al Union Investment, Joerg Zeuner, iar consumatorii nu simt încă presiunea costurilor ridicate ale energiei, care se vor reflecta abia în facturile de încălzire de anul viitor.

Guvernul a preconizat că economia va creşte cu 1,4% în acest an şi se va contracta cu 0,4% anul viitor.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei a declarat vineri pentru Reuters că indicatorii actuali continuă să indice o recesiune în şase luni până în martie.

“Condiţiile prealabile pentru o evoluţie blândă a recesiunii sunt ca să nu apară o situaţie de penurie acută de gaze, să nu apară evoluţii dificile ale COVID şi ca lanţurile de aprovizionare să continue să se stabilizeze treptat”, a adăugat purtătorul de cuvânt.