Nicio instituţie a statului n-a pus până acum pe masă un studiu în care să spună câte miliarde pierde România din neacceptarea în Schengen. Acest studiu ar putea să constituie un fundament pentru guvern şi preşedinţie la negocieri.

„Absolut nimeni nu ne-a cerut un astfel de studiu până acum, dacă ni se va solicita, îl vom face imediat“, spune pentru ZF Nicolae Istudor, rectorul de la ASE.

Nici Institutul Naţional de Statistică sau BNR nu au un făcut un studiu de impact, dar au transmis că iau în consi­derare să facă un astfel de studiu.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Parlamentul European estima în 2016 că nonapartenenţa la Schengen are un impact direct între 5 și 18 miliarde de euro pe an. Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, este de părere că dacă România ar fi intrat în Schengen ar fi avut minim 200 de milioane de euro în plus la PIB pe fiecare lună.

Am discutat subiectul cu Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA România.

“Nu vin pierderi, ci lipsă de profituri suplimentare – acesta este impactul. România rămâne cum a fost și până acum. Problema e că putea să câștige mai mulți bani, fie Guvernul, fie companiile private, din apartenența la Schengen.”, a spus Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA România.