- Indicele BET crește astăzi cu 1,4% și ajunge la un nou maxim istoric.
- BET ajunge la 18.850 de puncte, un avans de 12,7% în 2025.
- BET crește cu 2,8% în ultima săptămână.
- Numărul de investitori la BVB ajunge la 245.934 la final de T1/2025.
- Numărul de investitori la BVB crește cu 8,8% față de T4/2024.
- Numărul de investitori la BVB crește cu 28% an/an.
- 55.343 dintre ei dețin doar titluri de stat emise de statul român.
BET închide ultima săptămână cu o urcare de 2,8%.
Advertisment
Iar vineri, indicele atinge un nou maxim: 18.820 de puncte.
Este a 4-a închidere la rând pe plus la nivel de săptămână. În acest interval de timp, BET are un avans de aproape 16%.
Titlurile zilei
Din structura benchmark-ului, cele mai mari randamente de astăzi au fost înregistrate de Antibiotice Iaşi (5%), Transport Trade Services (1,6%) şi Premier Energy (0,6%).
Ce spune Răzvan Mihăescu, investitor la BVB?
„Da, într-adevăr, astăzi este o zi în care piața e închisă și poate investitorii au puțin timp să cuantifice evoluția din ultimele zile și să își contureze câteva, poate, potențiale scenarii pentru următoarea perioadă.
Eu aș spune că această tendință ascendentă destul de accentuată, chiar dacă a avut în spate câțiva factori fundamentali care să o justifice, sau poate mai degrabă putem spune despre niște evenimente în cadrul politic și geopolitic care au favorizat această evoluție a cotațiilor. Totuși există o decorelare între performanța bursei și fundamentele companiilor. Și aici mă refer atât la rezultatele financiare la trimestru 1, unde vedem pe majoritatea sectoarelor dinamici negative pentru profitabilitate, ceea ce înseamnă că aceste companii operează într-un context operațional mai dificil, iar pe lângă asta nici veniturile nu au înregistrat evoluții semnificative de creștere în special, pentru că majoritatea ori au stagnat, ori au avut contracții.
Deci asta reflectă și o scădere a cererii sau încetinirea consumului din partea populației. Acest lucru ar fi trebuit, părerea mea, să transmită un semnal negativ sau poate măcar să ridice un pic acest sentiment de pesimism și să genereze mai multă, nu aș spune neapărat, teamă, dar poate reticență din partea participanților la piață, pentru că în continuare avem în față un potențial scenariu care are cele mai mari probabilități să se materializeze, care în continuare este pesimist.
Adică vorbim despre majorare de fiscalitate care va fi sigură și care va avea un impact asupra profitabilității companiilor și asupra performanțelor fundamentale. Vorbim despre o politică monetară mai restrictivă care din nou pune presiune pe costul de finanțare și pe perspectivele de extindere ale companiilor. Și pe lângă asta, toți acești factori, acest cumul de factori, deteriorează perspectivele de creștere economică și vedeam că și acest aspect s-a reflectat în evoluția pe care produsul intern brut a avut-o la trimestru unu.
Deci, practic, vorbim despre mai mult decât o decorelare dintre fundamente și evoluția cotațiilor și vorbim și despre o decuplare între modul în care piețele evoluează și așteptările pe care le au participanții la piață sau poate populația la firul ierbii, ca să spun așa, pentru că nimeni nu vorbește despre o perioadă constructivă sau benefică din punct de vedere economic pentru România în perioada următoare când se vor lua măsuri destul de dure sau agresive pentru consolidarea deficitului și aducerea acestuia în parametrii pe care i-am estimat și pe care guvernul își propune să îi realizeze pentru a respecta planul procedurii de deficit excesiv.
Deci, practic, această tendință ascendentă sau durabilitatea ei probabil este pusă sub semnul întrebării, dar este greu de zis cum va mai evolua piața în următoarea perioadă. Eu aș spune că nu ar trebui să ne așteptăm la o criză sau o corecție semnificativă, dar ar putea să mai apară perioade de stagnare sau sell-off-uri periodice unde să mai vedem contracții ale bursei de 5-10% poate.
Da, în primul rând, legat de acești doi indici BET-FI și BET-AERO trebuie să spunem că sunt niște indici care au niște particularități structurale diferite de construcție față de ceilalți indici din piață pentru că la BET-FI în componența acestui indice sunt doar fonduri de investiții închise, cum ar fi fostele SIF-uri sau Fondul Proprietatea deci, automat, evoluția acestor fonduri și a cotațiilor lor este puțin diferită față de evoluția unei companii normale deci nu reflectă în totalitate sentimentul întregii piețe sau performanța economică a celor mai mari companii din România iar la BET-AERO vedem că, în general, în componența indicelui sunt companii într-un stadiu de maturitate mai incipient care poate sunt mai sensibile și mai volatile genul acesta de contexte.
Dacă ar fi să ne raportăm la companiile care sunt în teritoriu negativ așa cum ai spus, eu sunt în continuare un investitor fundamental și sunt de părere că orice companie poate trece în teritoriu pozitiv prin prisma evoluției cotației în momentul în care și performanța ei fundamentală justifică o potențială creștere și o presiune la cumpărare pentru acțiunea ei.
În momentul ăsta, probabil, sectoarele care au perspective mai bune de creștere sau care sunt văzute ca industrie mai defensive și mai de refugiu, deci este un interes mai mare pentru ele, probabil vor continua să performeze mai bine în timp ce alte companii mai ciclice care sunt influențate de sentimentul consumatorilor sau de modul în care alți participanți la piață percep această conjunctură în care ne aflăm probabil vor continua să stagneze sau să nu aibă evoluții peste media pieței”, spune el.