Optimismul directorilor generali din România privind evoluţia economiei româneşti s-a redus după izbucnirea războiului din Ucraina, iar procentul celor care mizează pe o accelerare a creșterii economice a scăzut de la 59% la 34%.

De cealaltă parte sunt cei care se așteaptă la o încetinire a creșterii economice, a căror procent s-a dublat – de la 26% la 54%, arată datele sondajului CEO Survey 2022.

Volatilitatea macroeconomică, conflictele geopolitice și securitatea cibernetică sunt cele mai mari amenințări pentru liderii de afaceri din România.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

”Deşi porneam în 2022 sub auspicii favorabile şi cu mare încredere, după ce economia României recuperase căderea brutală din 2020, izbucnirea războiului din Ucraina a temperat aşteptările executivilor din România şi din întreaga lume.”, spune pentru ZF Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC Romania.

Am discutat acest subiect cu el.

“Studiul pe care l-am derulat noi la nivel global și România este parte din acest studiu în ultimii 11 ani, a avut loc la sfârșitul anului trecut în perioada octombrie-noiembrie, deci cu mult înainte de izbucnirea conflictului. La momentul respectiv, optimismul privind relansarea și creșterea economică era destul de mare în rândul executivilor din România.

Ținând cont că la puțin timp după publicarea rezultatelor în ianuarie a izbucnit conflictul din Ucraina, noi am reluat întrebările care se refereau la optimismul executivilor din România privind relansarea economică în luna aprilie, deci la o lună după ce a început conflictul.

Și, după cum ați menționat, a fost o cădere a cifrelor chiar brutală, ceea ce arată că poate era și în contextul în care conflictul era relativ proaspăt și erau sub influența impactului emoțional, dar optimismul a scăzut cu siguranță. Și într-adevăr temerile erau legate de volatilitatea economică, de situația geopolitică, ce nu se referă strict la conflict armat, dar la terorism, la lanțurile de aprovizionare care sunt împiedicate de situația geopolitică la nivel global și, nu în ultimul rând, de securitatea cibernetică.”, a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC Romania.