• Agenția de rating Standard & Poor’s a anunțat îmbunătățirea perspectivei de la „negativ” la „stabil” aferentă ratingului acordat datoriei guvernamentale a României
  • Aceasta este prima modificare în sens pozitiv a perspectivei rating-ului României operată de această agenție din noiembrie 2013
  • „Decizia Standard & Poor’s reprezintă o dovadă a recunoașterii internaționale a eforturilor României” a spus ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare

Agenția de rating Standard & Poor’s a anunțat îmbunătățirea perspectivei de la „negativ” la „stabil” aferentă ratingului acordat datoriei guvernamentale a României pe termen lung și scurt în monedă locală și valută. Aceasta este prima modificare în sens pozitiv a perspectivei rating-ului României operată de această agenție din noiembrie 2013. De asemenea, agenția a reconfirmat ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în monedă locală și valută.

Standard & Poor’s a precizat în comunicatul de presă publicat în data de 16 aprilie 2021 că perspectiva stabilă arată credibilitatea măsurilor de consolidare fiscală promovate de Guvern și anticipează că finanțele publice și poziția externă a României se vor stabiliza în următorii doi ani. Agenția apreciază ca riscurile generate de deficitele gemene (deficitul bugetar și deficitul de cont curent) încă ridicate ale României sunt atenuate de perspectiva absorbției unui volum important de fonduri europene (România fiind unul din principalii beneficiari ai fondurilor structurale prevăzute în Cadrul Multianual al UE și în Facilitatea de Redresare și Reziliență), precum și de programul de reforme asumate de către Guvern pentru relansarea creșterii economice. Totodată, reconfirmarea ratingului suveran este susținută și de accesul robust al României la finanțarea de pe piețele internaționale de capital.

„Decizia Standard & Poor’s reprezintă o dovadă a recunoașterii internaționale a eforturilor României pentru a asigura consolidarea fiscal-bugetară și confirmă că măsurile adoptate au fost cele corecte, necesare pentru țara noastră și așteptate de către partenerii noștri externi. Remarcăm de asemenea estimările pozitive ale agenției referitoare la potențialul de creștere economică a României pe termen mediu ”, a declarat ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare.

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA

Potrivit agenției, reformele planificate de actualul Guvern ar asigura crearea unui cadru fiscal mai robust, limitând riscurile de inversare a politicilor de consolidare fiscală, ceea ce va conduce la acțiuni de îmbunătățire a ratingului suveran al României.

„Ministerul Finanțelor va continua atât demersurile pentru implementarea măsurilor destinate înlăturării efectelor negative ale pandemiei Covid-19 și relansării economiei, cât și politica fiscal-bugetară prudentă care să asigure înscrierea României în țintele asumate. Acest semnal ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul cel bun, dar nu înseamnă că am ajuns deja acolo, eforturile trebuie continuate”, a completat ministrul Finanțelor.

„Perspectiva stabilă pe care ne-o dă indică un cumul de factori care s-au întâmplat în economie favorabil. E vorba în primul rând de stabilitatea fiscală. Dacă venim de la un deficit public de la 9.2 și ajungem la 7,8 e foarte bine.

Criza medicală va fi sub control și din a doua jumătate a anului, cererea internă, politica fiscală rămâne în continuare pro-civicăva duce la o stabilitate”, a explicat economistul Adrian Mitroi, la Aleph News.

„Efectele asupra României sunt de cel puțin două categorii. Un efect direct reprezintă împrumutarea României cu dobânzi mai mici, creșterea gradului de încredere în economia națională duce ca finanțatorii noștri să aibă dobânzi mai mici. Asta înseamnă că rămân mai mulți bani la buget.

Cel mai important efect pe care îl văd eu denotă pentru posibilii investitori străni că România este o țară stabilă, unde poți face investiții. Daca investițiile sunt făcute de investitori români acest lucru este foarte bun pentru noi toți, cetățenii obișnuiți, dar și pentru bugetul național”, a comentat subiectul, la Aleph News, Adrian Bența, consultant fiscal.