Cristian Popa, membru în consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR), este de părere că retele dobânzii de politică monetară nu vor scădea curând, dar dobânzile din piaţă, cum este ROBOR, deja scad ca urmare a normalizării lichidităţii din piaţă.

„În trimestrul trei al acestui an ar trebui să vedem inflaţia la o cifră în România. Nu cred că ratele-cheie vor scădea prea curând. Când vorbim de dobânzile de piaţă, acolo se observă normalizarea lichidităţii, care este factorul principal din spatele evoluţiei ROBOR, care scade“, a spus Cristian Popa.

BNR a menţinut la şedinţa de politică monetară din februarie dobânda-cheie la 7%.

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA

Declaraţiile sale au fost făcute la conferinţa Deloitte CFO Summit, aflată la ediţia a patra în 2023. Cristian Popa a fost invitatul special al evenimentului organizat în parteneriat cu ZF.

El a vorbit despre evoluţia recentă a inflaţiei, despre creşterea economică şi evoluţia dobânzilor şi a cursului de schimb.

„Situaţia este că atunci când cursul se apreciază, este considerat ca evoluţie pozitivă. Însă, când ai deficit de cont curent atât de mare, bineînţeles că această apreciere nu este neapărat de lăudat. Poate fi o preocupare, aş spune că trebuie atenţie. Cum prea multă depreciere strică, s-ar putea şi ca prea multă apreciere să strice“, a mai spus Cristian Popa.

În ceea ce priveşte evoluţia economiei României, banca centrală nu vede o recesiune, a mai spus el, ci mai degrabă o încetinire destul de puternică a creşterii, un scenariu de tipul „soft landing“ – aterizare uşoară.

„Nu vedem recesiune. Vedem mai degrabă un scenariu de reducere accelerată a ritmului de creştere. Vedem de asemenea că piaţa muncii este tensionată.“