Raiffeisen Bank si BCR au finantat tranzactia Romgaz cu ExxonMobil

Tranzacţia Romgaz cu ExxonMobil, finalizată pe 1 august 2022, a fost finanţată din sursele proprii ale companiei şi un credit bancar sindicalizat în valoare de 325 milioane euro, aranjat de Raiffeisen Bank, având finanţatori Raiffeisen Bank şi Banca Comercială Română.

Raiffeisen Bank a asigurat 200 de milioane de euro şi Banca Comercială Română 125 de milioane de euro.

S.N.G.N Romgaz S.A a achiziţionat acţiunile ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care deţine 50% din drepturile dobândite şi din obligaţiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apă adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

Creditul este acordat pe o perioadă de cinci ani de la data utilizării, fiind tras integral în vederea plăţii achiziţiei. Operaţiunile bancare pentru plata tranzacţiei de achiziţie din data de 1 august s-au derulat prin Raiffeisen Bank, care acţionează şi în calitate de agent al facilităţii de credit.

Finanţatorii au fost asistaţi de casa de avocatură Wolf Theiss de-a lungul procesului de negociere, semnare şi utilizare a facilităţii de credit.

”Finalizarea cu succes a tranzacţiei este o realizare deosebită în portofoliul de business al Romgaz. Proiectul Neptun Deep are o însemnătate importantă şi strategică pentru România în vederea asigurării securităţii energetice a ţării noastre, mai ales în actualul context geopolitic. Suntem determinaţi să trecem la etapa de dezvoltare-exploatare în cel mai scurt timp, alături de partenerul nostru” a declarat Aristotel Jude, Directorul General al S.N.G.N ROMGAZ S.A