- Creşte impozitul pe proprietate la persoane fizice.
- Măsură: ANAF, Vama și Antifrauda ies din algoritmul politic.
- Măsură: Jocurile de noroc sunt taxate suplimentar.
- Măsură: Veniturile din social media devin impozabile.
Cum vrea guvernul Bolojan să pună în ordine finanţele publice:
Advertisment
Elimină facilitățile TVA la tranzacţiile imobiliare;
CASS la pensii peste 4.000 lei, impozitul pe profit şi dividendele cresc la 16%, creşte impozitul pe proprietate, creşte preţul rovinietei, iar băncile vor fi taxate pe profitul excesiv.
Titlurile zilei
Creşte cota redusă de TVA de la 5% la 9% pentru energie și lemne de foc.
Crește restului cotelor reduse de TVA la 19%, fără alimente şi medicamente.
Creșterea TVA-ului în HoReCa de la 9% la 19% riscă să reducă vânzările cu 15% și să ducă la închiderea a circa 4.000 de unități, potrivit HORA.
Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor avertizează că măsura va afecta direct profitabilitatea sectorului, colectarea TVA-ului și piața muncii.
Peste 40.000 de angajați ar putea fi disponibilizați, în timp ce prețurile finale pentru consumatori vor crește cu circa 10%, și ar alimenta scăderea cererii, ar afecta investițiile și competitivitatea României ca destinație turistică. Merg la RADU TĂNASE, director executiv al HORA.
Ce spune Radu Tănase, director executiv, HORA?
„Păi, sincer să fiu exact cum ați spus și dumneavoastră mai devreme, nu știu ce putem lua ca și parte bună din tot ceea ce am preconizat noi. Să luăm parte bună că vânzările vor scădea cu minim 15% sau că poate peste 40.000 de angajați, care înseamnă mai bine de 20% din forța de muncă a sectorului, ar putea fi disponibilizați. Acestea nu cred că sunt lucruri deloc bune. Nu vedem ceva bun în toată chestiunea asta și cumva mă uit în timp și vedem cât de bine a evoluat această industrie tocmai pentru că a fost facilitată și în 2023 i-a ajuns la 6,1% din PIB. Dar nu cred că acest lucru este acum atât de important ci faptul că această mărire de TVA nu poate face decât rău. Nu mai poate da șansa industriile hospitalității să crească, să fie corectă, să fie la suprafață și să putem face din România poate că o atracție turistică. Deci ceva bun nu vedem din toată chestiunea asta.
Păi în primul și în primul rând haideți să ne uităm așa pentru că am văzut că încă se discută acest TVA care din programul domnului premier Bolojan arată cumva că acest 9% la alimente rămâne același. În schimb, serviciile și acum trebuie să vedem clar ce servicii vor fi taxate cu 19%. Cu alte cuvinte, noi vom cumpăra materie primă cu 9% și vom vinde cu 19%. Ceea ce nu-i corect, nu-i normal. Este același lucru care s-a întâmplat și la cafea și încă acolo ne batem foarte mult să vedem unde e problema. Adică aici vom cumpăra legume, fructe, carne și pentru faptul că sunt preparate în bucătărie va trebui să cerem 19% și să plătim 19%. Nu cred că este drept și corect să se întâmple așa doar pentru că trece printr-un proces de fabricare sau un proces tehnologic.
Mai mult decât atât, să știți că industria ospitalității în România este extrem de segmentată și ultimele cifre ne arată că 66% dintre companiile existente în România, undeva la 40.000, sunt între 0 și 100.000 de euro. Haideți să ne gândim ce se va întâmpla cu aceste companii mici. Cât de mult se vor restrânge și cel mai probabil cât de multe vor pieri. Și cu toții știm că companiile mici sunt multe în România și susțin cumva economia țării. Deci de aici avem foarte multe părți negative de la închiderea companiilor, la impact social pentru că vor da afară angajați, la faptul că statul nu va mai primi taxele pentru angajații respectivi și exemplele pot continua.
Deci nu vedem o parte bună ci susținem în continuare că dacă suntem la alimente cu TVA de 9%, și industria ar trebui să aibă mai departe 9%. Și încă o precizare, pentru că toată lumea poate că și închipuie că un restaurant plătește 9%. Nu este adevărat. Într-un restaurant, bonul mediu, TVA-ul mediu plătit este de 14-15%. Pentru că o masă înseamnă mâncare, dar și băutură carbogazoasă care are 19%, precum și băuturi alcoolice și așa mai departe. Deci media pe care o plătește industria astăzi este 14-15%. Deci nu este puțin. Alte procente adăugate aici nu fac altceva decât să închidă unități, să dea afară personal, să reducă consumul.
Adică dacă mergeam de 3 sau de 4 ori la restaurant, o să mai mergem o singură dată. Mai mult decât atât, apetitul de investiție al antreprenorilor din industrie nu va mai exista. Și lucrul ăsta, ca să nu mai punem la bătaie inflația. Deci toate lucrurile astea nu pot fi bune în acest moment. Nu credem că industria ospitalității este cea care astăzi trebuie cumva să fie sacrificată. Da, suntem de acord, industria ospitalității să fie curată și milităm pentru toată treaba asta, dar nu să fim, să avem așa o secure deasupra capului prin acest TVA de 19%”, spune el.