Putin spune că Rusia nu este responsabilă pentru criza energetică și că UE trebuie doar să „apese butonul” de pe Nord Stream 2 pentru mai mult gaz

Europa este dependentă de Rusia pentru gaze naturale, dar Gazprom a oprit conducta Nord Stream 1, context în care președintele rus Putin a spus că UE trebuie doar să pornească Nord Stream 2 pentru mai multe gaze naturale, scrie Business Insider.
Nord Stream 2, care rulează paralel cu Nord Stream 1 este o conductă de gaz cheie care leagă Rusia și Europa.

Președintele rus Vladimir Putin a negat responsabilitatea Rusiei pentru criza energetică a Europei și a spus că UE poate pur și simplu porni conducta Nord Stream 2 dacă dorește mai mult gaz natural din țara sa: „Concluzia este că, dacă ai un impuls, dacă îți este atât de greu, trebuie doar să ridici sancțiunile asupra Nord Stream 2, care reprezintă 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, doar să apeși butonul și totul va merge.” a spus Putin după summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai, scrie Insider.

Conducta de gaze naturale Nord Stream 2 circulă în paralel cu Nord Stream 1, o conductă cheie care livrează combustibil din Rusia către Europa. Conducta Nord Stream 2, în valoare de 11 miliarde de dolari, nu a funcționat niciodată, deoarece Germania a renunțat la proiect în februarie, cu câteva zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.

Rusia furnizează aproximativ 40% din gazul natural al Europei, cea mai mare parte fiind transportată prin conducte. În 2021, Rusia a exportat aproximativ 155 de miliarde de metri cubi de combustibil în Europa, din care peste o treime provenea din conducta Nord Stream 1, potrivit Insider.
La începutul lunii septembrie, gigantul rusesc Gazprom a oprit complet furnizarea către Europa prin Nord Stream 1. Gazprom și Kremlinul au insistat în mod constant că încetinirea fluxurilor de gaz se datorează unor motive tehnice.