Putin deține controlul total asupra gazului. Liderii europeni: „La Moscova, o singură persoană poate decide să reducă energia în Europa”

Liderii europeni sunt din ce în ce mai îngrijorați de posibilitatea unei opriri complete a furnizării de gaz rusesc. „Rusia reduce încetul cu încetul aprovizionarea cu gaze, pentru unele țări cu aproape 100%, pentru altele cu 10-15%”, a declarat Josep Borrel, principalul diplomat al UE, pentru CNBC.

Compania rusă Gazprom și-a redus fluxurile de gaz către Europa cu aproximativ 60% în ultimele săptămâni, ceea ce a determinat țări precum Germania, Italia, Austria și Olanda să ia în calcul posibilitatea întoarcerii la cărbune, informează CNBC.
Aceste propuneri apar în contextul în care Europa încearcă să reducă dependența de hidrocarburile rusești, ca răspuns la atacul Kremlinului în Ucraina.

„Nu cred că vor opri gazul peste noapte, mai ales că începe vara, iar vara gazul nu este o armă strategică. Dar iarna ar putea fi dificilă și trebuie să fim pregătiți în Europa. ”, a adăugat Josep Borrel.

Întrebat dacă este îngrijorat de faptul că Rusia ar putea tăia complet livrările de gaze, premierul Xavier Bettel a declarat pentru CNBC: “Sunt pe deplin conștient că pot. Ei pot. Este alegerea lor, libera alegere. Ei pot închide sau deschide furnizarea”.

„La Moscova, o persoană poate decide singură să reducă energia în Europa”, a avertizat premierul Xavier Bettel, îndemnând totodată toate cele 27 de state membre ale UE să coopereze în această direcție.

Îngrijorările liderilor UE devin din ce în ce mai ridicate pe măsură ce analiștii anunță recesiune în Europa, scrie CNBC.