Puterea de cumpărare a românilor, calculat din perspectiva PIB per capita, este cu 23% sub media UE, nivel similar cu cel din Ungaria şi Portugalia, devansând alte cinci ţări europene, respectiv Bulgaria, Slovacia, Grecia, Croaţia şi Letonia, potrivit datele publicate joi de Eurostat.

Cea mai mică putere de cumpărare a fost înregistrată în 2022 de către Bulgaria, care este cu 41% sub media UE, scrie Ziarul Financiar.

La polul opus se află Luxemburg şi Irlanda, cu un PIB per capita cu 161%, respectiv 134% peste media UE.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Datele Eurostat arată diferenţe majore între statele UE în ceea ce priveşte PIB per capita, indicator folosit pentru a măsura activitatea economică. Astfel, 16 ţări se situează sub media europeană, inclusiv toate statele membre din Europa Centrală şi de Est, cu excepţia Austriei (25% peste medie).

Tot sub medie se află Italia (-4%) şi Spania (-15%).

Franţa este cu doar 1% peste media UE, urmată de Malta, cu 2%.

O altă diferenţa majoră care reiese din analiza Eurostat este distanţa uriaşă dintre Luxembourg şi Irlanda şi următoarea clasată, Danemarca, aflată la doar 36% peste media europeană.

În opinia analiştilor Eurostat, nivelul ridicat al PIB per capita Luxembourg este explicat parţial de numărul mare de străini care lucrează în această ţară, şi contribuie la formarea PIB, fără a fi parte din populaţia rezidentă.