Cele mai mari patru ţări din UE au anunţat măsuri de peste 80 de miliarde de euro pentru a proteja consumatorii de creşterea preţurilor la energie exacerbată de războiul din Ucraina – dar economiştii avertizează că multe dintre aceste măsuri s-ar putea dovedi contraproductive, scrie Financial Times.

Germania, Franţa, Italia şi Spania au răspuns la creşterea preţurilor energiei cu planuri de reducere a taxelor sau cu subvenţionarea carburanţilor, electricităţii sau gazelor naturale, în încercarea de a-şi proteja economiile de creşterea costurilor pentru companii şi de scăderea venitului disponibil al consumatorului.

Cu toate acestea, prin atenuarea şocului preţurilor mai mari la energie, guvernele pot agrava problema prin descurajarea gospodăriilor şi întreprinderilor de la a-şi reduce consumul de energie electrică şi combustibil, făcând în acelaşi timp mai dificilă eliminarea dependenţei lor de combustibilii fosili importaţi din Rusia. „Aceasta este o economie dezastruoasă“, a spus Rodiger Bachmann, profesor de economie la Universitatea Notre-Dame.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

„Vrei ca mecanismul preţurilor să-şi facă efectul semnalând că un bun este rar, astfel încât oamenii să decidă dacă vor să-şi schimbe comportamentul.“ Multe ţări europene transferă bani către păturile vulnerabile ale populaţiei pentru a le ajuta să facă faţă preţurilor mai mari ale energiei, care au crescut cu 45% în zona euro în ultimul an, în principal ca urmare a aprovizionării mai reduse.

Grupul de reflecţie Bruegel a descoperit că doar trei din cele 25 de ţări pe care le-a evaluat nu făceau astfel de plăţi. Tot acest institut a găsit că 17 ţări reduceau şi impozitele sau taxele pe energie, în timp ce 10 ţări reglementau preţurile cu amănuntul la energie şi trei reglementau preţurile cu ridicata.