- Azi este Ziua Mondială a Economisirii.
- Unu din cinci români spune că nu reușește deloc să economisească.
- Valentin Ionescu, Institutul de Studii Financiare: Eu prefer pensia privată facultativă, odată banii depuși în acel cont, nu pot să mai mă ating de ei.
Unu din cinci români, 20%, spune că nu reușește să pună deloc bani deoparte. Iar 53% economisesc mai puțin de 500 de lei pe lună. 10% declară că fac economii de cel puțin 1.000 lei lunar, cu cel mai mare procent în rândul segmentului de vârstă 25-34 de ani: 12%.
Diferențele dintre bărbați și femei sunt evidente: 22% dintre femei nu pun deoparte nici măcar un leu, față de 18% în cazul bărbaților.
Cele mai multe economisesc sub 250 de lei, adică 32% vs. 22% bărbați. Și doar 7% dintre femei economisesc mai mult de 1.000 de lei lunar, față de 13% dintre bărbați, arată o analiză mai veche de la Revolut.
Advertisment
Care e cea mai bună regulă prin care poti economisi bani?
„Este o regulă de bază pentru cineva care nu are prea multă educație financiară, dar cred că această regulă poate să diferă de la persoană la persoană în funcție de situația financiară și în funcție de apetit. Poate fi 40-20-40, să fie mai mult accentul pe economisire și investiții, de exemplu, și mai puțin pe alte cheltuieli de relaxare sau de plăcere. Sugestia mea este că trebuie să începem. (…) putem să renunțăm la băuturile carbo-gazoase, putem să renunțăm la un pachet de țigări sau la o ieșire pe lună la restaurant și să punem într-un cont de investiție suma respectivă sau într-un cont de pensie privată facultativă. (…) Eu prefer pensia privată facultativă. (…) odată banii depuși în acel cont, nu pot să mai mă ating de ei.“, o spune Valentin Ionescu, președinte, Institutul de Studii Financiare, pentru Aleph Business.
De ce e nevoie în Romania, pentru a crește gradul de responsabilitate financiară a românilor?
„Bine, sună frumos teoretic, dar practic există o strategie națională de educație financiară. Nu cred că urmează toată lumea în acest lucru, dar noi încercăm să o promovăm, și nu numai noi. Am reușit să introducem manual de educație financiară împreună cu Ministerul Educației și cu Banca Națională, partenerii noștri din Strategia Națională de Educație Financiară și Autoritația de Superveghere, la clasa 8-a. (…) în acest moment, elevii de clasa 8-a fac educație financiară la școală. Bineînțeles, nu este de ajuns. (…) avem mai mulți colegi de la noi și de la alte instituții, parteneri din piețele financiare care merg în țară și promovează această economisire, investiții, bursa, piața de asigurării sau piața pensiunilor private. Sper să fim conștienți că, numai prin economisire și investiții, putem să ne îndeplinim visul pe termen mediu și lung.“
Titlurile zilei
Cum economisește Valentin Ionescu?
„Imediat cum intră banii în cont, tot la fel de repede pleacă și contribuția la pilonul 3.(…) este o sumă de care nu mă ating. Am și un alt proxy, un fond de investiție prin care la fel investesc. Acolo îmi permit să fac mai multe mișcări, deci nu este atât de fix ca pensia privată. Titlurile de stat, așa cum spuneam în perioada asta, sunt foarte rentabile, având în vedere că dobânzile oferire de statul român sunt peste inflația din acest moment.”
Cum arată investitorul român?
În medie, investitorul român care utilizează ETF-uri are vârsta de 38-39 de ani, iar cel care investește prin Planuri de Investiții are o medie de vârstă de 37 de ani. Investitorul român preferă ETF-urile iShares și Vanguard.
„Observăm că investițiile în ETF-uri și Planuri de Investiții câștigă popularitate în rândul românilor, o tendință care sugerează o abordare tot mai atentă și conștientă a economisirii,” spune Irina Cristescu, GM XTB România.
O statistică oficială în rândul clienților XTB pentru Q3 arată că 70% din totalul tranzacțiile cu ETF-uri s-au realizat prin aplicația mobilă XTB, comparativ cu procentul de 66% înregistrat în primul trimestru al anului 2024.
Azi e ziua Ziua Mondiala a Economisirii
Să fie oare economisirea adevăratul motor al enonomiei? Cel mai probabil. Motivul? Economisirile reprezintă temelia relansării producției alături de relaxarea fiscală.
Azi, 31 octombrie, este Ziua Mondiala a Economisirii, și o sărbătorim de 100 de ani.
Importanța economisirii a fost promovată pentru prima dată în 1924, în cadrul primului Congres Internațional al Băncilor de Economii din Milano, Italia.