- Irina Chițu, FinZoom: La mine un singur lucru funcționează, economisesc la început de lună.
- Românii păstrează 50% din economiile bancare în depozite overnight.
- 10.000 de români intră în clubul celor cu depozite peste 100.000 €.
Cu toate campaniile de educaţie financiară din ultimii ani, derulate de instituţiile bancare şi nu numai, alfabetizarea financiară a populaţiei nu pare crească. Cel puţin nu şi în cazul deponenţilor la bancă.
Advertisment
Nici ratele ridicate de dobândă plătite pentru depozitele la termen, nici campaniile de educaţie financiară nu conving populaţia să economisescă pe scadenţe mai lungi.
Românii păstrează o parte importantă din economiile lor bancare, în jur de 50%, în depozite overnight, adică în conturi curente, în depozite la vedere, pentru care nu încasează dobândă de la bănci, scrie ZF.
Titlurile zilei
Asta în loc să-i mute măcar în depozite la termen, dacă nu plasează banii şi în alte categorii de instrumente financiare.
Dacă românii şi-ar muta economiile din conturi curente în depozite la termen ar primi dobândă.
Populaţia ar putea să fructifice disponibilităţile băneşti la rate de dobândă mai ridicate pentru depozitele la termen. Cum ar putea fi convinși?
„Unii nu sunt conștienți de beneficiile plasării în alte instrumente sau unora li se pare că e câștigul prea mic și de aceea preferă să-și țină banii pe cont sau pe card pentru simplitate, pentru a avea acces oricând la bani. Sau poate din comoditate și din sentimentul acesta de siguranță, chiar dacă sacrifică potențiale câștiguri financiare.
Pentru că dobânzile, așa cum am văzut, au fost mai mari. Iar schimbarea ar putea veni odată cu creșterea înțelegerii produselor financiare. Cu creșterea experienței în folosirea lor. Dar și prin simplificarea accesului la produse. Să fie ușor de făcut un depozit, de a vedea comisioanele, adică să fie transparente toate taxele, comisioanele. (…) Ca să știi efectiv câți bani încasezi la sfârșitul perioadei după ce ai depus depozitul.“, o spune Irina Chițu, director general, FinZoom, pentru Aleph Business.
Ce profil au românii care econimisesc și ce putem învăța de la ei când vine vorba de economisire?
„Sunt persoane cu experiență în gestionarea banilor, cu obiceiuri financiare sănătoase, cu disciplină în gestionarea veniturilor. (…) nu cred că sunt doar oameni cu venituri mari, ci și persoane care înțeleg importanța economisirii și ce pot să facă ca să-și crească capitalul. Cu siguranță au bani și în titluri de stat, sau pe bursă, sau în imobiliare. (…) au venituri diversificate, dar și investiții, sau pe lângă aceste depozite care sunt cu venit fix în bănci. Sunt foarte atenți la depozitele, la dovânzile oferite de bănci, la comisioane, la calitatea serviciilor.“
Cum economisește Irina Chițu?
„La mine un singur lucru funcționează, economisesc la început de lună. Adică în momentul în care a intrat venitul am redirecționat în conturi separate pentru fiecare obiectiv. Fie că este pentru copii, că este pentru pensie, că este pentru o vacanță. (…) în fiecare lună, la aceeași dată, să se ducă bani automat în aceste conturi tocmai ca să nu iau decizia de economisire în fiecare lună și nu mă mai gândesc la ele. Cred că e o idee bună pentru cei care nu reușesc să economisească și nu contează cu cât începi. Poate să fie cu 10 lei sau 100 de lei. Economisirea este ca un mușchi pe care trebuie să-l antrenezi ca la sală. O iei încet, nu te duci direct către greutăți de 10 kg. O iei cu 3 kg, urci la 5, așa și la economisire. Treptat și pusă pe automat.“
Azi e ziua Ziua Mondiala a Economisirii
Să fie oare economisirea adevăratul motor al enonomiei? Cel mai probabil. Motivul? Economisirile reprezintă temelia relansării producției alături de relaxarea fiscală.
Azi, 31 octombrie, este Ziua Mondiala a Economisirii, și o sărbătorim de 100 de ani.
Importanța economisirii a fost promovată pentru prima dată în 1924, în cadrul primului Congres Internațional al Băncilor de Economii din Milano, Italia.