• Faţă de acelaşi trimestru din anul 2023, Produsul Intern Brut din România a înregistrat o creștere cu 0,1% pe seria brută şi cu 1,8 % pe seria ajustată sezonier.
  • Avansul din primele trei luni ale anului vin după ce în T4/2023 economia a avut o creştere anuală de 3% pe serie brută.
  • Comparativ cu trimestrul precedent, economia locală a avut un avans de 0,5%, potrivit datelor publicate, sub așteptările de 0,7%.

Rezultate surpriză astăzi. România are o creştere economică de doar 0,1% în primul trimestru al anului fată de perioada similară din 2023, pe serie brută, potrivit datelor INS. Așteptată era o urcare de 2,7%.

Este a douăsprezecea perioadă consecutivă de expansiune, dar cea mai blândă din ultimii 3 ani. În T4/2023, economia României avea o creștere anuală de 3 procente.

Comparativ cu trimestrul precedent, economia locală a avut un avans de 0,5%, potrivit datelor publicate.  Sub așteptările de plus 0,7%.

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
LOEWE FURĂ PRADA
ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

Dobândă-cheie rămâne la 7% în România

Luni, Banca Națională a României a decis din nou menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 7% pe an. Consensul pieței era să scadă cu un sfert de punct procentual, la 6,75%.

Este a treia şedintă de politică monetară din acest an în care BNR menține dobânda la 7%, asta după ce în 2023 au fost 7 ședințe consecutive în care rata-cheie a rămas neschimbată.

Rata dobânzii pentru facilitatea de creditare rămâne la 8% pe an. Iar cea la facilitatea de depozit e păstrată la 6% pe an.

Ieri, Institutul National de Statistică a anunțat că producţia industrială din România a scăzut în T1 cu 2,7% ca serie brută, comparativ cu perioada similară din 2023. Și cu 0,9% ca serie ajustată, în aceeași periaoda de timp, scrie ZF.

În primele trei luni ale anului au fost înregistrate scăderi pe toate marile sectoare industriale: industria prelucrătoare (-2,7%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-2,6%) şi industria extractivă (-2,3%).