Producţii record la grâu, orz şi rapiţă. România are rating-ul excepţional pentru recolta din 2021

Sursă foto: Mediafax

România a primit rating-ul „excepţional” pentru recolta agricolă din 2021. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, fermierii români au obţinut producţii record la grâu, orz şi rapiţă. Recolte foarte bune vor fi şi la toamnă la porumb şi floarea soarelui.

Rating-ul „excepţional” pentru recolta agricolă din 2021 a fost acordat României de către GEOGLAM (Group on Earth Observations Global Agricultural Monitoring Initiative). Potrivit Ministerului Agriculturii, în 2021 culturile care plasează fermierii din România pe poziţia de leaderi, sunt grâul, orzul şi rapiţa.

La grâu, producţii situate peste media naţională de 5.340 kg/ha s-au realizat în vestul ţării în judeţele Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş, dar si în judeţele Olt, Caraş Severin, Ialomiţa. Călăraşi, Brăila, Galaţi, Mureş, Neamţ, Botoşani, Bacău şi Buzău.

La orz, producţia medie la hectar înregistrată până la data de 23 august este de 5.599 kg/ha, 13 judeţe depăşind media naţională: Bihor, Arad, Galaţi, Ialomiţa, Caraş Severin, Constanţa, Brăila, Olt, Mureş, Călăraşi, Timiş, Dolj şi Giurgiu.

Producţii foarte bune sunt anunţate şi la toamnă. De exemplu, estimarea privind cultura de porumb boabe este de 13,7 milioane tone. Specialiştii anunţă că nu sunt zone afectate de secetă şi că „aprovizionarea cu apă a solului pe adâncimea 0-100 cm prezintă valori satisfăcătoare spre optim în cea mai mare parte a Munteniei, Moldovei şi Transilvaniei, local în centrul şi estul Dobrogei, izolat în estul Olteniei şi vestul Crişanei”.

În ceea ce priveşte floarea soarelui estimarea este de 3,2 milioane tone.

„La această dată cultura de floarea-soarelui parcurge fazele de maturitate. Pe suprafeţele unde semănatul a fost efectuat în epoca optimă, respectiv în zona de sud a ţării, a început recoltarea. Spre exemplificare în judetul Olt s-a recoltat o suprafata de 10.500 ha, în judetul Teleorman 8.600 ha iar în Dolj 1.400 ha”, anunţă Ministerul Agriculturii.