- România a pierdut 9% din capacitatea de producţie de energie electrică
- Germania şi-a crescut capacitatea instalată cu 34%, scrie ZF
- Polonia are un plus de 29% la capacitatea de producție de energie
În ultimul deceniu, România nu numai că nu a reuşit să-şi majoreze capacitatea de producţie de energie electrică, dar nici măcar nu a putut să o păstreze constantă, scrie ZF. Am închis unităţi fără a pune nimic în loc.
Advertisment
Germania, Polonia, Grecia şi Austria sunt state care spun o cu totul altă poveste în ceea ce priveşte abordarea acestui sector strategic. Statisticile europene arată că în perioada 2011-2020 parcul de producţie de energie al României s-a micşorat cu 9%, de la 19.733 MW la circa 18.000 MW.
Rezultatul este că de trei ani, România a devenit importator net de energie electrică. Asta în timp ce Germania şi-a crescut capacitatea instalată cu 34%, iar Polonia a reuşit să încheie anul 2020 cu o capacitate de producţie a energiei cu 29% mai mare faţă de cea din 2011.
Titlurile zilei
Am discutat subiectul cu Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.
“Din păcate aveți dreptate, noi am pierdut aceste capacități nominale pe care le-am avut în ultimii 10 ani de zile, capacități care au fost în principal pe cărbune, dar nu doar pe cărbune. Trebuie să avem în vedere că am avut zeci de CET-uri care produceau energie electrică și energie termică pentru populație, care au fost închise în ultimii 10 ani de zile. Deci și capacități importante pe gaze au fost închise în această perioadă, în condițiile în care noi vrem, sperăm ca în viitor să trecem pe energie electrică și cu mașinile, și cu transportul în comun, cu toate celelalte elemente.
Adică trebuie să înțelegem că viitorul nu doar va însemna o păstrare a acestui nivel de consum, dar și o creștere semnificativă a cererii de energie electrică.”, a declarat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.