Prima navă cu cereale din Ucraina va pleca din portul Odesa spre Liban

Prima navă care a plecat din Ucraina cu cereale de la începutul invaziei ruse urmează să plece luni, în baza unui acord de trecere sigură garantată, a declarat Ministerul Apărării din Turcia, adăugând că vor urma şi altele.

Reuters precizează că nava Razoni, sub pavilion Sierra Leone, va pleca din portul Odesa spre Liban cu încărcătura sa de porumb, a precizat ministerul.

Invazia Rusiei în Ucraina, la 24 februarie, a declanşat o criză alimentară şi energetică mondială care zguduie economia globală. Organizaţia Naţiunilor Unite a avertizat asupra unei crize globale a foametei, cu un „risc real” de foamete multiplă în acest an.

Rusia şi Ucraina reprezintă aproape o treime din exporturile globale de grâu. Însă sancţiunile occidentale impuse Rusiei şi luptele de pe coasta de est a Ucrainei au împiedicat navele cu cereale să părăsească porturile în siguranţă.

Plecarea navei Razoni a fost posibilă după ce Moscova, Kiev, Ankara şi Naţiunile Unite au semnat în iulie un acord de export de cereale şi îngrăşăminte. Acordul are ca scop să permită o trecere sigură pentru transporturile de cereale în şi din Chornomorsk, Odesa şi portul Pivdennyi.

„S-a convenit ca nava de marfă sub pavilion Sierra Leone, numită Razoni, care este încărcată cu porumb, să plece din portul Odesa la ora 08.30 dimineaţa (05.30 GMT) pe 1 august pentru a merge în Liban”, a declarat Ministerul turc al Apărării într-o notă.

„Desfăşurarea altor nave este planificată în cadrul coridorului şi metodei stabilite” ca parte a acordului din iulie, a precizat acesta.

Oficialii ucraineni au declarat că în porturile ucrainene de la Marea Neagră au acostat 17 nave cu aproape 600.000 de tone de marfă. Dintre acestea, 16 deţineau cereale ucrainene cu un volum total de aproximativ 580.000 de tone.

Rusia a negat responsabilitatea pentru criza alimentară, dând vina pe sancţiunile occidentale pentru încetinirea exporturilor şi pe Ucraina pentru că a minat căile de acces către porturile sale.