- În iulie 2024, comparativ cu iunie 2024, prețurile de producție industrială cresc cu 0,8% atât în zona euro , cât și în UE, conform Eurostat.
- În iunie 2024, prețurile de producție industrială cresc cu 0,6% în ambele zone.
- Prețurile din sectorul energetic au o scădere semnificativă, cu o reducere de 11,4% față de anul trecut, ceea ce a influențat media generală a prețurilor de producție.
În luna iulie 2024, Uniunea Europeană înregistrează o ușoară creștere a prețurilor de producție industrială, în contrast cu tendințele de declin din ultimele luni. Evoluția sugerează o stabilizare temporară a prețurilor, în special în contextul scăderii prețurilor energetice, arată datele Eurostat.
Advertisment
Pe de altă parte, comparativ cu iulie 2023, prețurile de producție industrială scad cu 4,1%. Tendință de scădere poate fi preocupare pentru economiști, pentru că vine cu impact asupra profitabilității companiilor și asupra economiei în ansamblu.
Cele mai mari creșteri lunare ale prețurilor de producție industrială sunt înregistrate în Bulgaria cu un plus de 3,5% și în Grecia, cu +2,9%. România este pe locul al treilea și înregistrează o creștere a prețurilor de 2,7%.
Titlurile zilei
În topul celor mai mari creșteri anuale, România este pe locul al doilea, după Irlanda, cu același plus de 2,7%.
Pe termen scurt, se așteaptă ca prețurile de producție industrială să rămână volatile, influențate de evoluțiile din sectorul energetic și de cererea globală. Monitorizarea atentă a acestor indicatori va fi esențială pentru a evalua sănătatea economiei europene și pentru a anticipa eventualele măsuri de politică economică necesare. Creșterea ușoară a prețurilor de producție industrială în iulie 2024 este un semn de stabilizare, dar provocările rămân, în special în sectorul energetic.