Ce se mai întâmplă pe piaţa imobiliarelor: Preţurile apartamentelor au scăzut uşor în ultima lună.

Preţurile solicitate în iunie pentru apartamentele noi şi vechi disponibile spre vânzare la nivel naţional s-au diminuat cu 0,3% faţă de luna anterioară.

Potrivit imobiliare.ro, valoarea medie de listare pentru un apartament vechi a ajuns la 1745 euro pe metru pătrat util, faţă de 1751 de euro pe metru pătrat la finele lui mai.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

„Preţurile apartamentelor au cunoscut o evoluţie diferită de la un oraş la altul. Pe segmentul vechi, în special, din cauza presiunii pe cerere, am observat corecţii de preţ, pe de altă parte, oraşe precum Timişoara, Braşov sau Bucureşti, apartamentele au continuat să se scumpească uşor. Clujul, Iaşiul şi Constanţa au înregistrat scăderi uşoare. Ne aşteptăm ca perioada urmăatore să fie una de reglare şi să vedem corecţii pe anumite segmente, supraîncălzite, dar şi consolidări în special pe segmentul premium nou”, susţine Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

În Bucureşti, suma medie solicitată pentru un apartament a ajuns la 1.761 de euro pe metru pătrat util, în condiţiile unui avans de 0,8% faţă de luna mai. Locuinţele din blocurile vechi au consemnat un recul de 0,7% în decurs de 30 de zile, de la 1613 la 1601 de euro pe metru pătrat, în timp ce unităţile locative nou-construite au consemnat un avans de 1,9%, de la 1926 la 1963 de euro pe metru pătrat.

În Braşov, Indicele Imobiliare.ro a consemnat, per ansamblu, o creştere de 1,7% a preţurilor apartamentelor, de la 1614 de euro pe metru pătrat util, la 1641 de euro pe metru pătrat la sfârşitul lunii iunie. Locuinţele din blocurile vechi au avut parte de o evoluţie pozitivă, un avans de 0,9%, iar cele noi au înregistrat o creştere de 2,3%.

În Cluj-Napoca, preţurile apartamentelor a scăzut cu 1,4% luna trecută, ajungând la o medie de 2.431 de euro pe metru pătrat util – faţă de 2.465 de euro pe metru pătrat la finele lunii trecute. O locuinţă dintr-un bloc vechi a ajuns să coste 2.356 de euro pe metru pătrat, în condiţiile unei scăderi de 0,3%, iar apartamentele noi au înregistrat o scădere de 1,6%.

Şi Constanţa a fost caracterizată de o scădere a preţurilor în luna iunie: suma medie solicitată aici de către proprietari şi dezvoltatori rezidenţiali a înregistrat o scădere de 0,2%, de la 1.484 la 1.481 de euro pe metru pătrat util. Apartamentele vechi s-au ieftinit cu 1% faţă de luna precedentă, iar cele noi au resimţit o creştere de 1,5%.

În Iaşi, Indicele Imobiliare.ro a înregistrat, per ansamblu, o scădere a preţurilor de 0,6% în luna iunie, de la 1.312 la 1.304 de euro pe metru pătrat util. Locuinţele din blocurile vechi au consemnat un declin uşor, de 0,1%, iar cele noi o scădere de 1%.

Preţurile apartamentelor din Timişoara au crescut într-un ritm uşor, cu 0,3%, luna trecută, de la o medie de 1.451 de euro pe metru pătrat, la 1.456 de euro pe metru pătrat. Pe cele două segmente majore de piaţă au fost consemnate evoluţii similare: locuinţele vechi s-au majorat cu 0,3%, iar unităţile locative nou-construite au înregistrat o creştere de 0,7%.