- Prețul unciei de aur ajunge la un nou maxim istoric, 3.245 $.
- Prețul unciei de aur crește cu 23% în 2025.
- Trump: Nu au fost anunțare excepții de la tarife.
- Uncia de argint e cotată la 31,9 $ pe unitate, +10,4% în 2025.
Prețul unciei de aur ajunge la un nou maxim istoric, 3.245 de dolari pe unitate în această dimineață. Trump anunță că nu există excepții de la tarife, chiar dacă la finalul săptămânii spunea că smartphone-urile, laptop-urile, anumite echipamente sau cipuri sunt scutite de tarife. Incertitudinea este unul din motivele care alimentează creșterea prețului aurului.
Advertisment
Ultimele 3 ședințe vin la pachet cu noi valori record pentru uncia de aur. Goldman Sachs crede că uncia de aur ajunge la 3.700 de dolari la final de 2025, pe fondul incertitudinii legate de starea economiei globale. Iar într-un scenariu extrem, banca spune că aurul ajunge la 4.500 de dolari pe uncie.
Ce spune Răzvan Bălănescu, investitor, pentru Aleph Business?
Prețul unciei de aur crește cu 6,5% în ultima săptămână, cea mai mare urcare în acest interval de timp din martie 2023. De unde vine și cum este justificată urcarea activului?
„Băncile centrale sunt principalii cumpărători din toată lumea. Și dacă vă vine să credeți, Polonia a fost în 2024 cumpărătorul principal. Să vedem dacă o să-și mențină aceeași poziție și anul acesta. Deci băncile centrale au început să cumpere aur începând din 2022, de când a început conflictul Rusia-Ucraina. Atunci au constatat foarte multe țări că dolarul a fost folosit ca o armă. Și de atunci au vrut să se protejeze, au început să renunțe la dolari și să treacă la acumularea aurului. Deci băncile centrale, la momentul de față, acumulează aur fără să țină cont de cât costă. Acumulează în continuu, iar piața retail-ului deocamdată nu participă la această creștere. Din contră, retail-ul cam tinde să vândă din aur. Deci creșterea este alimentată în mare parte datorită băncilor centrale”, spune el.
Titlurile zilei
Este aurul cel mai bun activ al lui 2025 până-n prezent? Crezi că păstrează traiectoria actuală până la final de an? Și la ce preț vezi uncia la final de an, crezi că este încă ieftin la valoarea actuală?
„Eu nu am văzut acum toate activele cât de bine au performat până în prezent, dar cu siguranță, cel puțin din ce urmăresc eu, au avut o performanță foarte bună. Indicii principali americani au scăzut, chiar și în spațiul cripto Bitcoin a scăzut. Anul acesta, aurul a crescut semnificativ și mă aștept să crească în continuare, pentru că băncile centrale nu se vor opri din această acumulare de aur. Este destul de multă instabilitate la nivel mondial, iar aparent aurul rămâne singurul refugiu real cu o istorie în spate. Iar ca preț pentru anul acesta nu sunt clarvăzător în mod evident, dar mă aștept să mai crească. Băncile mari la nivel mondial au tot mărit prețurile țintă, adică la începutul anului erau undeva la 3.000-3.100, după care au ajuns la 3.300 și acum, exact cum ați spus și dumneavoastră, au apărut prețuri țintă de 3.700. Goldman Sachs a spus că vede un preț maxim de 4.500 de dolari pe uncie până în 2026.
Acum, nu știu dacă o să ajungem chiar la 4.500, dar cu siguranță mă aștept să crească mai mult față de unde este acum. Iar creșterea probabil că va da semne de oboseală, în momentul în care o să participe și piața retail. Și o să vă și spun cum ne dăm seama dacă piața retail participă sau nu la febra asta pentru aur în mod special, dar și pentru alte metale prețioase, o să înceapă să crească destul de vizibil prețul argintului. Argintul a crescut mai puțin. Avem raportul faimos GSR, Gold-Silver Ratio, care acum a depășit 100. Este un semn foarte clar că argintul este puternic, subevaluat. Asta pentru că băncile centrale nu cumpără argint. Ele cumpără doar aur. Argintul, în general, e fie consumat industrial, fie este cumpărat de diverși investitori sau chiar și de către piața retail, dar nu de către bănci centrale. Și de asta a și crescut aur atât de mult, pentru că băncile centrale sunt cele care au accelerat creșterea prețului la aur”, adaugă el.