Preţul petrolului urcă cu 6% pe fondul unor noi îngrijorări legate de fluxul de energie din Rusia

Sursă foto: Mediafax

După două zile de pierderi puternice, preţul petrolului a crescut puternic miercuri, pe fondul unor noi îngrijorări legate de fluxul de energie din Rusia, scrie CNN.

Petrolul american a urcat cu 6,3%, la 105,97 dolari pe baril, în tranzacţiile recente. Ţiţeiul Brent, referinţa mondială, a câştigat 5,2%, la 107,75 dolari pe baril.

Revenirea vine pe fondul incertitudinii continue cu privire la furnizarea de energie rusă către Europa.

Nu numai că Uniunea Europeană dezbate un embargo asupra petrolului rusesc, dar Ucraina a suspendat o parte din fluxul de gaze ruseşti către Europa. Operatorul sistemului ucrainean de transport al gazelor a dat vina pe „interferenţa forţelor de ocupaţie”.

„Miza a fost ridicată. Pieţele sunt nervoase”, a declarat Matt Smith, analist principal de petrol pentru America la firma de date şi analize Kpler.

Petrolul american a scăzut cu 9% în ultimele două zile, terminând marţi la 99,76 dolari pe baril.

Volatilitatea vine în contextul în care preţurile la pompă continuă să meargă în sus, contribuind la inflaţia ridicată din economia americană.

Preţul benzinei a atins miercuri 4,40 dolari pe galon pentru prima dată în istorie, în creştere cu trei cenţi într-o singură zi, potrivit AAA. Acest nou record face ca media naţională să crească cu 17 cenţi doar în ultima săptămână şi să depăşească cu mult vârful din martie, de 4,33 dolari.