Preţul petrolului şi-a revenit joi cu peste 2%, după ce a înregistrat cea mai mare pierdere de două zile pentru începutul unui an din ultimele trei decenii, pe fondul închiderii unei conducte de combustibil din SUA, deşi îngrijorările economice au limitat câştigurile, scrie Reuters.

Scăderile mari din precedentele două zile au fost determinate de îngrijorările legate de o recesiune globală, mai ales că semnele economice pe termen scurt în cei doi mari consumatori de petrol din lume, Statele Unite şi China, păreau slabe.

La creşterile de joi a contribuit o declaraţie a principalului operator de conducte din SUA, Colonial Pipeline, care a anunţat miercuri târziu că linia 3 a fost închisă pentru întreţinere neprogramată, iar repornirea este prevăzută pentru 7 ianuarie.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

“Revenirea din această dimineaţă se datorează opririi liniei 3 a conductei Colonial”, a declarat Tamas Varga de la brokerul de petrol PVM. “Nu există nicio îndoială că tendinţa predominantă este de scădere”, a adăugat el.

Petrolul Brent a crescut cu 1,75 dolari, sau 2,3%, la 79,59 dolari pe baril la ora 1116 GMT, în timp ce petrolul american West Texas Intermediate a câştigat 1,63 dolari, sau 2,2%, la 74,47 dolari.

Scăderile cumulate de peste 9% ale elor două preţuri de referinţă marţi şi miercuri au fost cele mai mari pierderi pe două zile la începutul unui an din 1991 încoace, potrivit datelor Refinitiv Eikon.