Preţul petrolului scade, pe fondul anulării zborurilor în lume

Sursă foto: Mediafax

Preţul petrolului a scăzut luni, ţiţeiul american cu peste un dolar, după ce companiile aeriene au anulat mii de zboruri în Statele Unite în perioada sărbătorilor de Crăciun, pe fondul creşterii numărului de infecţii cu COVID-19, anunţă Reuters.

Cotaţiile futures ale ţiţeiului american West Texas Intermediate au scăzut cu 97 de cenţi, sau 1,3%, la 72,82 dolari pe baril, până la ora 0745 GMT, după ce au atins un minim de 72,71 dolari pe baril mai devreme în timpul şedinţei. WTI nu a fost tranzacţionat vineri deoarece pieţele americane au fost închise.

Ţiţeiul Brent a scăzut cu 24 de cenţi, sau 0,3%, la 75,90 dolari pe baril, după ce vineri preţul s-a redus cu 0,92%.

Ambele contracte au urcat cu 3% până la 4% săptămâna trecută, după ce primele date au sugerat că varianta Omicron a COVID-19 ar putea provoca cazuri mai blânde de îmbolnăvire.

Cu toate acestea, varianta extrem de transmisibilă face ca numărul de cazuri de COVID-19 să crească vertiginos în întreaga lume.

În ultimele trei zile, mii de pasageri au rămas blocaţi după ce companiile aeriene americane au anulat zboruri din cauza lipsei de personal, în contextul de COVID.

„Călătorii mai puţine egal activitate economică mai redusă în SUA egal WTI mai mic, petrolul de referinţă din SUA”, a declarat Jeffrey Halley, analist la OANDA.

Pieţele petroliere, în general, rămân prudente în ceea ce priveşte cererea pe termen scurt, au spus observatorii pieţei.

„Deşi Omicron se răspândeşte mai rapid decât orice variantă COVID-19 deocamdată, o veste relativ liniştitoare este că majoritatea persoanelor infectate cu Omicron prezintă simptome uşoare, cel puţin până acum”, a declarat Leona Liu, analist la DailyFX, cu sediul în Singapore.

„Acestea fiind spuse, preţurile petrolului au avut de suferit din cauza îngrijorărilor legate de Omicron, dar presiunea în jos ar putea scădea dacă se dovedeşte că varianta este mai uşoară”, a spus ea.

În Europa, preţurile la gazele naturale au atins săptămâna trecută niveluri record din cauza ofertelor reduse, susţinând preţurile la ţiţeiul Brent.

Privind în viitor, investitorii în petrol se concentrează asupra următoarei reuniuni OPEC+ din 4 ianuarie.