Efectul Gazprom: Preţul petrolului creşte pentru a doua zi, pe fondul îngrijorărilor legate de restrângerea ofertei

Preţul petrolului a crescut marţi pentru a doua zi, pe fondul creşterii îngrijorărilor legate de înăsprirea ofertei europene, după ce Rusia a întrerupt furnizarea de gaze printr-o conductă importantă, scrie Reuters.

Contractele futures pe ţiţei Brent pentru scadenţa septembrie au urcat cu 1,51 dolari, sau 1,4%, la 106,66 dolari pe baril, extinzând un avans de 1,9% în ziua precedentă.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA

Contractele futures pentru ţiţeiul american West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în septembrie au crescut cu 1,36 dolari, sau 1,4%, la 98,04 dolari pe baril, după ce luni au câştigat 2,1%.

Rusia şi-a înăsprit luni presiunea asupra Europei în ceea ce priveşte gazele naturale, Gazprom declarând că livrările prin conducta Nord Stream 1 către Germania vor scădea la doar 20% din capacitate.

Reducerea livrărilor din partea Rusiei va face ca ţările să nu-şi poată îndeplini obiectivele de reumplere a depozitelor de gaze naturale înainte de perioada de cerere din timpul iernii. Germania, cea mai mare economie a Europei, se confruntă cu posibilitatea de a raţionaliza gazele pentru industrie, pentru a-şi menţine cetăţenii la căldură în timpul lunilor de iarnă.

Acest lucru ar putea determina utilizatorii finali să schimbe gazul cu produse petroliere, în special cu motorină. Dar acest lucru implică şi riscuri, deoarece Rusia furnizează cea mai mare parte a motorinei din regiune, iar preţurile pentru şoferii care depind de acest combustibil sunt aşteptate să crească. citiţi mai departe

“Preţurile mai mari la gaze, declanşate de restrângerea gazului din Rusia, ar putea duce la trecerea suplimentară la ţiţei în locul gazului şi ar putea susţine preţurile petrolului”, a declarat Hiroyuki Kikukawa, director general de cercetare la Nissan Securities.

Aprovizionarea Europei cu ţiţei, produse petroliere şi gaze a fost perturbată de o combinaţie de sancţiuni occidentale şi dispute de plată cu Rusia de la invazia din 24 februarie a Ucrainei, pe care Moscova o numeşte “operaţiune militară specială”.

Cu toate acestea, scăderea cererii din cauza recentelor preţuri ridicate la ţiţei şi carburanţi şi aşteptarea unei creşteri a ratelor dobânzilor în Statele Unite au pus presiune asupra preţurilor.

Banca centrală americană este aşteptată să majoreze ratele dobânzilor cu 75 de puncte de bază la finalul şedinţei de politică monetară de miercuri. Această majorare ar putea reduce activitatea economică şi, prin urmare, ar putea avea un impact asupra creşterii cererii de combustibil. citeste mai departe

Sentimentele de pe piaţă oscilează între îngrijorările legate de instabilitatea ofertei şi aşteptările privind o cerere mai slabă de carburanţi sub presiunea descendentă a economiei globale, au declarat analiştii de la Haitong Futures.

Decalajul dintre petrolul de referinţă european şi internaţional Brent şi cel american WTI a crescut la niveluri nemaiîntâlnite din iunie 2019, în condiţiile în care scăderea cererii de benzină în Statele Unite cântăreşte asupra ţiţeiului american, în timp ce oferta restrânsă susţine Brent.