
Preţul petrolului a crescut vineri, susţinut de restrângerea ofertei şi de noile sancţiuni impuse Iranului, dar preţurile erau pe cale să înregistreze un declin săptămânal, pe fondul majorărilor de dobândă ale marilor bănci centrale care au alimentat îngrijorările legate de o încetinire economică.
Conform Reuters, petrolul Brent a crescut cu 1,13 dolari, sau 0,9%, la 120,94 dolari pe baril, iar petrolul american West Texas Intermediate (WTI) câştigase 1,03 dolari, sau 0,9%, la 118,62 dolari.
Ambele contracte scăzuseră cu peste 1 dolar mai devreme în timpul şedinţei.
Brent era pe cale să înregistreze prima scădere săptămânală din ultimele cinci săptămâni, iar ţiţeiul american prima scădere din ultimele opt săptămâni, în linie cu scăderea pieţelor de acţiuni, pe fondul temerilor legate de o posibilă recesiune, în timp ce băncile centrale au majorat dobânzile.
TOP ARTICOLE
- San Francisco, cel mai scump oraș american. Este nevoie de 1,7 milioane $ pentru un „trai decent”, spun localnicii
- România are depozitele de gaze pline în proporție de 40%. Până la 1 octombrie, toate statele membre UE trebuie să ajungă la 80%
- Analiștii se așteaptă ca BNR să urce dobânda-cheie de la 3,75% la 4,5% pe 6 iulie
Cu toate acestea, sancţiunile americane asupra companiilor chineze şi emirateze şi asupra unei reţele de firme iraniene care ajută la exportul de produse petrochimice iraniene au oferit un oarecare sprijin preţului petrolului.
Guvernul SUA a declarat că, deşi urmăreşte prin diplomaţie să revigoreze un acord nuclear cu Iranul, va continua să folosească sancţiunile pentru a limita exporturile de petrol, produse petroliere şi petrochimice din Iran.
Analiştii estimează că un acord şi ridicarea consecventă a sancţiunilor asupra sectorului energetic iranian ar putea adăuga până la 1 milion de barili de petrol pe zi pe pieţele globale.
Partenerii noștri