Preţul petrolului a crescut vineri, în urma închiderii unei importante conducte de ţiţei dintre Canada şi SUA, ceea ce a perturbat aprovizionarea, însă ambele indicii de referinţă se îndreptau spre o pierdere săptămânală din cauza îngrijorărilor legate de încetinirea creşterii cererii globale.

Conform Reuters, contractele futures pentru petrolul Brent se situau la 76,73 dolari pe baril, în creştere cu 58 de cenţi, sau 0,76%, la ora 0716 GMT, după ce joi au scăzut cu 1,3%.

Ţiţeiul american West Texas Intermediate a crescut cu 52 de cenţi, sau 0,73%, la 71,98 dolari pe baril, după ce în şedinţa precedentă a scăzut cu 0,8%.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?

Vestea unui accident care a dus la închiderea conductei Keystone a companiei canadiene TC Energy în Statele Unite a provocat o scurtă revenire joi, dar preţurile s-au relaxat în cele din urmă, piaţa considerând că închiderea va fi de scurtă durată. Peste 14.000 de barili de ţiţei s-au vărsat într-un pârâu din Kansas, una dintre cele mai mari deversări de ţiţei din Statele Unite din aproape un deceniu.

Preţul petrolului va înregistra cea mai mare scădere săptămânală din ultimele luni, deoarece comercianţii se aşteaptă să treacă ceva timp până când relaxarea controalelor COVID de către China se va reflecta în cerere.

Iar creşterea bruscă a infecţiilor va afecta probabil creşterea economică a Chinei în următoarele câteva luni, aducând o revenire abia mai târziu, în 2023, au declarat economiştii.

De asemenea, tot pe partea negativă, economia americană se îndreaptă spre o recesiune scurtă în cursul anului viitor, potrivit economiştilor chestionaţi de Reuters, care se aşteaptă în unanimitate ca Rezerva Federală a SUA să opteze pentru o majorare mai mică a ratei dobânzii, de 50 de puncte de bază, pe 14 decembrie.

De asemenea, Banca Centrală Europeană va majora probabil săptămâna viitoare rata dobânzii la depozite cu 50 de puncte de bază, până la 2,00%, potrivit unui alt sondaj Reuters, în ciuda faptului că economia zonei euro se află aproape sigur în recesiune, în timp ce se luptă cu o inflaţie de cinci ori mai mare decât ţinta.