Preţul gazelor în Germania s-ar putea tripla, spun experții

Consumatorii germani s-ar putea confrunta cu o triplare a preţurilor la gaze în următoarele luni, după ce Rusia a redus livrările către Europa, a declarat un înalt oficial din domeniul energiei, citat de The Guardian.

Rusia a redus cu 40% fluxul de gaz prin conducta Nord Stream 1, invocând motive tehnice pe care Berlinul le consideră ca fiind un pretext, ceea ce a dus la o creştere de patru până la şase ori a preţurilor de pe piaţă, a declarat şeful agenţiei federale germane de distribuţie, Klaus Müller.

Este puţin probabil ca astfel de „salturi uriaşe de preţ” să fie transferate în totalitate către consumatori, a declarat Müller, dar cetăţenii germani trebuie să se pregătească pentru o creştere dramatică a costurilor.

„Este posibilă o dublare sau o triplare”, a declarat acesta pentru postul public de televiziune ARD.

Ministerul german al Economiei a anunţat joi cea de-a doua din cele trei etape ale planului de urgenţă în domeniul energiei, avertizând asupra riscului ridicat de penurie pe termen lung ca urmare a blocării sistematice a livrărilor de gaze de către Rusia.

Aşa-numita „fază de alarmă” permite firmelor de utilităţi să transfere preţurile ridicate la gaze către clienţi şi să contribuie astfel la scăderea cererii.

Robert Habeck, ministrul Economiei, a declarat că există o oarecare îngrijorare cu privire la oprirea completă a livrărilor de gaze ruseşti după 13 iulie, când Nord Stream 1 trebuie închis timp de 10 zile pentru o inspecţie anuală.

Întrebat dacă este îngrijorat de faptul că Vladimir Putin ar putea să nu deschidă din nou robinetul de gaz după întreruperea programată, Habeck a răspuns: „Aş minţi dacă aş spune că nu este un lucru care mă îngrijorează”.

Müller a declarat că Germania ar putea rezista puţin peste două luni fără livrările de gaz rusesc.

Pentru a se pregăti pentru criză, Germania trebuie să economisească gazul şi să îşi diversifice rapid furnizorii, a mai spus el.