- Prețul cărnii de porc ar putea crește și cu 25%, spun producătorii
- Creșterea prețului e influențată de mărirea prețurilor la furajele de animale
- În 2019, în România erau 3,95 mil. de porci, mai puțin cu 75% decât în 2006
Carnea de porc s-ar putea scumpi și cu 25%, anunță producătorii. Vei plăti mai mult din cauza pestei porcine și a furajelor mai scumpe.
În medie, mănânci 77 de kilograme în fiecare an. Acum plătim pe un kilogram de carne de porc 5,69 lei. Un preț mai mare față de iuna Ianuarie, de exemplu, când după sărbătorile de iarnă kilogramul era puțin peste 4 lei.
Producătorii spun, totuși, că prețul cărnii de porc din România ar putea crește cu 25%, și asta nu doar în contextul în care pesta porcină evoluează, ci și din cauza faptului că furajele pentru animale au crescut și ele tot cu 25% în 2021 față de 2020.
Sorin Minea, președintele Federației Romalimenta, pe de altă parte, se așteaptă la creșteri mai mici, de până în 5%, pentru că un preț mai mare ar însemna și o cerere mai mică din partea clienților.
Cum stăm cu producția de carne de porc?
Conform Asociației Producătorilor de Carne din domeniu din România avem 70 de ferme de creștere a porcilor care asigură 70% din producția națională de porcine vii. Însă mai și importăm din țări precum Germania sau Spania, unde în pandemie prețul per kilogram era mai puțin de un euro.
În plus, în 2019, am crescut aproape 4 milioane de porci, mai puțin cu 75% decât acum 13 ani, spune Călin Muscă, proprietarul Porkprod, o companie care are în rulaj 85.000 de porci anual. Iar din 2017 încoace, de când a luat amploare pesta porcină africana, am pierdut 700.000 de porci.