• Aurul a ajuns la aproape 2.900 de dolari per 28 de grame, atingând un nou maxim istoric.
  • Tot mai mulți oameni vând bijuterii din aur pentru lichidități, în contextul dificultăților financiare.
  • Bijutierii din Londra observă o scădere a vânzărilor și o creștere a cererii pentru cumpărarea aurului second-hand.

Prețul aurului continuă să crească în 2025 și atinge un nou record de aproape 2.900 de dolari per 28 de grame scrie France 24. Creșterea vine pe fondul cererii mari din partea băncilor centrale și al incertitudinilor economice globale. Potrivit World Gold Council (WGC), cererea globală de aur a atins un nivel record de 4.974 de tone anul trecut.

Prețurile mari se resimt

În Hatton Garden, centrul tradițional al comerțului cu metale prețioase din Londra, bijutierii spun că prețurile ridicate ale aurului au impact asupra vânzărilor.

Naqash Anjum, proprietarul magazinului Touch of Gold, spune că bijuteriile din aur devin inaccesibile pentru mulți clienți.

Titlurile zilei

volumul lucrărilor de construcții crește brut cu 24% în februarie
Trump spune că nu-l va concedia pe Jerome Powell
România este al doilea mare producător de miere din UE
Fechet semnează ghidul pentru programul "Rabla pentru tractoare"
Acțiunile cu dividende stabile pot depăși BET în perioade de scădere
Deficitul bugetar al României, în termeni ESA, urcă la 9,3% din PIB

„Prețurile cresc constant. Ce se vindea bine acum ceva timp nu mai are căutare pentru că este prea scump”, explică Anjum.

Potrivit WGC, cererea globală pentru bijuterii din aur a scăzut cu 11% în 2024, însă cheltuielile totale au crescut cu 9%, reflectând prețurile mai mari.

Bijutierii sunt nevoiți să se adapteze

Bijutierii se confruntă și cu o altă provocare: riscul ca piesele din aur pur să nu mai fie rentabile. Tamer Yigit, un designer de bijuterii cu experiență, spune că a renunțat să mai creeze modele direct în aur.

„Aurul este prea scump și riscul de a nu vinde produsul este mare. Acum folosim rășină albastră pentru modele”, explică el.

Yigit verifică autenticitatea aurului adus de clienți și spune că multe piese presupus din aur se dovedesc a fi aliaje din cupru și alte metale.

Cererea ridicată pentru aur rămâne

Într-un context economic instabil, aurul continuă să fie considerat un activ de refugiu. Pe măsură ce cererea rămâne ridicată, prețul ar putea continua să crească, consolidând statutul acestui metal prețios drept o investiție sigură în vremuri de incertitudine.