Preşedintele Zelenski spune că prima navă de cereale este „nimic”, iar economia este în comă

Volodimir Zelenski comentează situaţia transporturilor agricole maritime: Este „nimic”, economia este în comă. Este doar o fracţiune din cât trebuia sa vindem.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a negat importanţa primului transport de cereale la export din ţara sa de la invadarea Rusiei, spunând că acesta duce o fracţiune din recolta pe care Kievul trebuie să o vândă pentru a ajuta la salvarea economiei sale distruse, scrie Reuters.

Comentariile sale sumbre, transmise miercuri prin intermediul unei înregistrări video studenţilor din Australia, au fost făcute în timp ce în Turcia se încheia inspecţia navei înainte ca aceasta să ajungă la destinaţia sa finală, în Liban, în cadrul unui acord menit să atenueze criza alimentară mondială.

Nava Razoni a plecat luni dimineaţă din portul ucrainean Odesa de la Marea Neagră, transportând 26.527 de tone de porumb către Tripoli, în Liban, în unui acord de export de cereale şi îngrăşăminte negociat de ONU între Moscova şi Kiev luna trecută – un progres diplomatic rar într-un război de uzură.

Dar Zelenski a declarat că este nevoie de mai mult timp pentru a vedea dacă vor urma şi alte transporturi de cereale.

„Chiar recent, datorită ONU în parteneriat cu Turcia, am avut o primă navă cu livrare de cereale, dar aceasta încă este nimic. Dar sperăm că este o tendinţă care va continua”, le-a spus el studenţilor.

El a spus că Ucraina trebuie să exporte minimum 10 milioane de tone de cereale pentru a contribui urgent la reducerea deficitului bugetar, care se ridică la 5 miliarde de dolari pe lună.

Un oficial turc de rang înalt a declarat că trei nave ar putea părăsi zilnic porturile ucrainene după plecarea navei Razoni, în timp ce ministrul ucrainean al infrastructurii a declarat că alte 17 nave au fost încărcate cu produse agricole şi aşteaptă să plece.

Cunoscută drept grânarul Europei, Ucraina speră să exporte 20 de milioane de tone de cereale păstrate în silozuri şi 40 de milioane de tone din recolta în curs, iniţial din Odesa şi din oraşele vecine Pivdennyi şi Chornomorsk.

„Războiul… aproape că ucide economia. Este în comă”, a adăugat Zelenskiy. „Blocarea porturilor de către Rusia este o mare pierdere pentru economie”.

Zelenskiy a avertizat în repetate rânduri că Moscova ar putea încerca să obstrucţioneze exporturile, în ciuda semnării acordului de luna trecută.